МУРАЛ ПОСВЕЋЕН БРАНИ ПЕРОВИЋ: На зиду ОШ "Илија Гарашанин" у Гроцкој лик прве директорке Института "Винча"

Ј. Динчић

20. 03. 2022. у 06:47

ЗИД Основне школе "Илија Гарашанин" у Гроцкој убудуће ће красити мурал посвећен Бранислави Брани Перовић, учесници Народноослободилачке борбе, научници, физичарки и првој директорки Института за нуклеарне науке "Винча". Мурал се осликава у оквиру пројекта "Изузетне жене Србије", а општина Гроцка има част да буде домаћин једном од десет дела који ће бити осликани у локалним самоуправама и градовима широм наше земље.

МУРАЛ ПОСВЕЋЕН БРАНИ ПЕРОВИЋ: На зиду ОШ Илија Гарашанин у Гроцкој лик прве директорке Института Винча

Украс на осмолетки / Фото ГО Гроцка

Након јавног конкурса за уличне уметнике и одлуке стручног жирија, лик Бране Перовић према победничкој скици ових дана осликава познати уметник Вук Ђурић са колегама Иреном Јевтовић и Лазаром Његомировићем.

- Као омаж знаменитим женама и родној равноправности, Амбасада Краљевине Холандије покренула је пројекат "Изузетне жене Србије", који спроводи у сарадњи са Центром за женске студије и Културним центром ГРАД, а мурал у Гроцкој настаје и уз логистичку подршку Општине Гроцка и Центра за културу Гроцка - објашњава Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.

Браниславе Перовић остала је упамћена као прва жена директорка једног од водећих научних института у држави, и то у областима природних и техничких наука. Њен лик и дело представља неуобичајен спој напредне активисткиње и врхунске научнице, јер је за време рата активно и предано учествовала у борби против фашизма, ризикујући свој живот, али је истовремено и изузетно важна у историји наше науке.

Радила је на пројектовању најсофистицираније опреме која се користи у институту "Винча", формирала је одељење за сепарацију радиоактивних изотопа, а затим и лабораторију за атомску физику у оквиру Института који и данас послује на територији општине Гроцка.

Била је и професорка на Електротехничком факултету, где је предавала Физичку електронику гасова на редовним студијама и руководила постдипломским студијама на смеру Физика јонизованих гасова.

ОСТАЛИ МУРАЛИ

У ОКВИРУ конкурса "Изузетне жене Србије" одлучено је да у престоници буду осликана још два мурала. Један ће бити посвећен Јелисавети Начић, првој жени архитекти у Србији, а њен лик представиће чувени улични уметник Андреј Јосифовски Пијаниста. Уметница Марија Шолн осликаће лик Гине Рањичић, прве познате ромске песникиње. Остали мурали биће осликани у градовима широм земље, а до сада је завршен само мурал у Крушевцу посвећен чувеној атлетичарки Вери Николић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АНАСТАСИЈИ ТРАЧ ТЕШКО ПАО: Јелена открила у каквом су односу