ОВДЕ ЈЕ КАМИОН ПРЕГАЗИО ДЕВОЈЧИЦУ: На Новом Београду, у насељу др Иван Рибар - ни пешачког, ни семафора

М. СТАНОЈКОВИЋ

27. 01. 2022. у 08:20

ДА ли неко мора да настрада да би надлежни предузели мере за повећање безбедности пешака - дилема је о којој се данас највише говори у насељу Др Иван Рибар.

ОВДЕ ЈЕ КАМИОН ПРЕГАЗИО ДЕВОЈЧИЦУ: На Новом Београду, у насељу др Иван Рибар - ни пешачког, ни семафора

Неколико линија ГСП пролази овом новобеоградском улицом, Фото Новости

Наспрам броја 92 у истоименој улици у уторак увече трагично је настрадала десетогодишња девојчица И. Т. претрчавајући улицу ван пешачког прелаза.

Иако су суграђани, али и "Новости", више пута указивали на неповољно решење саобраћајне сигнализације за пешаке, јер су пешачки прелази удаљени чак 100 метара лево и десно у односу на стајалиште, па су претрчавања преко улице учестала, до данас се ништа није предузело. Осим кажњавања грађана који трче да "ухвате" превоз на станици лоцираној тачно на средини између два удаљене "зебре".

"Новости" су почетком августа прошле године "добиле обећање" Секретаријата за саобраћај да ће се позабавити овом ситуацијом како би се спречило непрописно прелажење улице, али то се није догодило. Једино се повремено појављивала саобраћајна патрола и суграђанима исписала покоју казну за прекршај. Житељи насеља Др Иван Рибар свесни су да решење није прелазак улице ван пешачког прелаза, па као прихватљивију опцију за надлежне виде померање стајалишта ближе једној од "зебри", односно семафора.

- Прибојавали смо се да ће се у неком тренутку догодити несрећа и желели смо да се нешто предумемо док не буде касно - огорчени су становници.

Фото З.У.

- Полиција често дежура на овом потезу и пешацима који пређу ван "зебре" пише казне, али иако их не оправдавам, пешачки је толико удаљен да људи често ризикују. Ако не могу да поставе још један пешачки или га помере, могли би макар да аутобуско стајалиште приближе једном или другом пешачком прелазу.

Секретаријат за саобраћај је, међутим, решење видео у постављању стубића око разделног острва. На летошња питања за кад су планирани ови радови, одговоре никад нисмо добили.

- Пешачки прелази су овде постављени тако да на оптималан начин опслуже токове пешака, како кориснике јавног градског превоза усмерене ка аутобуским стајалиштима, тако и суграђане који иду ка другим објектима - рекли су летос у надлежном секретаријату.

- Имамо у плану да, у циљу унапређења безбедности у саобраћају, превасходно пешака, поставимо заштитну ограду у Улици др Ивана Рибара, налик оградама које су постављене у Булевару Михајла Пупина, чиме ће се онемогућити небезбедно и непрописно претрчавање пешака преко шест коловозних трака у Улици др Ивана Рибара.

Фото З.У.

Данас саслушање возача у тужилаштву

ДЕВОЈЧИЦА И. Т. (10) погинула је у уторак после подне у Улици др Ивана Рибара код броја 92 док је по изласку из аутобуса на предња врата покушавала да пређе улицу ван пешачког прелаза. Њу је покосио камион који се кретао паралелно са аутобусом. Возачу М. М. (34) је по налогу Трећег основног јавног тужилаштва одређено полицијско задржавање од 48 сати и он би требало данас да буде саслушан у Тужилаштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ПРЕВОЗ ЧЕКАЛИ ЧАК 45 МИНУТА: Многобројни грађани жале се на непоштовање реда вожње на линијама ГСП