ГАК О ДОТИРАНОМ БОРАВКУ У ВРТИЋУ: Субвенције неће бити укинуте док СНС управља Београдом

Б.Б.

26. 01. 2022. у 15:20

ДОК год Београдом управља Српска напредна странка родитељима ће бити омогућен субвенционисан боравак деце и у приватним вртићима, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

ГАК О ДОТИРАНОМ БОРАВКУ У ВРТИЋУ: Субвенције неће бити укинуте док СНС управља Београдом

Фото З. Јовановић

Он је истакао да се ни у једном моменту није разматрало укидање ове Одлуке града те да ће Град Београд и у 2022. години наставити са рефундацијама родитељима.

- До сада смо родитељима исплатили око 19 милијарди динара на име рефундације за боравак у приватним предсколским установама и са тим настављамо  - рекао је Гак.

Како је рекао септембра 2015. године започет је пројекат субвенционисаног боравка деце у приватним предшколским установама за коју нема места у државним.

- Пре ове одлуке функционисало је мање од 50 приватних вртића у којима је боравило око 2.500 деце - истакао је Гак. - Тренутно су, у овом систему,  443 приватна вртића у ком се налази око 22.000 деце. Одлуке да се субвенционише боравак деце, подстакла је све више приватних установа дечје заштите.

Гак је истакао да и у време епидемије, београдски вртићи добро функционишу. Уз све препоруке и уходане процедуре у случају заразе у вртићима, реагује се брзо у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље.

- Спремни смо и за овај талас. До сада смо показали да можемо да издржимо ударе, очекујем уз велику одговорност и професионалност свих да тако прођемо и кроз овај талас - рекао је Гак.

Он је објаснио да се у случају ширења вируса у вртићима случај пријављује ГЗЗЈЗ који након тога изриче мере изолације, дезинфекције, као и да се даље поступање процењује од случаја до случаја.

- Важно је да наставимо да родитељима и деци показујемо колико су нам битни. А за Град Београд, предшколско и уопште образовање остаје и следеће године приоритет. Иза нас је успешна година - наставили смо да градимо вртиће, да обнављамо школе, да ширимо капацитете у предшколским установама, а најважније да вртиће одржимо безбедним за боравак деце и у овим временима, уз велики напор и посвећеност свих запослених - рекао је Гак.

Буџет Града Београда за образовање и дечју заштиту за 2022. годину је развојан и инвестициони и наставак је вишегодишњег тренда раста улагања у један од најважнијих сектора за сваки град.

За наредну годину за образовање и дечју заштиту планиран је буџет у износу од 25 милијарди динара.

- Настављамо започети инвестициони талас у образовним установама, ове године најзначајнија инвестиција биће реконструкција Девете гимназије. Осим тога започети су радови на санацији, реконструкцији, обнови још 10 школа укупне вредности око 600 милиона динара, а спремни су пројекти и за комплетне реконструкције још пет школа - ОШ "Свети Сава", ОШ "Владислав Рибникар", Трговачка школа Стари град, Спортска гимназија, Гимназија Младеновац - закључио је Гак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу