ОБРЕНОВАЦ ЗАТВАРА ДЕПОНИЈУ ГРЕБАЧА: Сарадња општине и саобраћајног института ЦИП на очувању животне средине

С. В. - Ш. М.

26. 01. 2022. у 06:47

ОБРЕНОВАЧКА депонија Гребача биће затворена заувек и претворена у зелену површину, где ће бити дечје игралиште.

ОБРЕНОВАЦ ЗАТВАРА  ДЕПОНИЈУ ГРЕБАЧА: Сарадња општине и саобраћајног института ЦИП на очувању животне средине

Фото Новости

Ово је велика ствар за нашу општину, а ђубре са Гребаче убудуће ће се одлагати на регионалну депонију у Каленићу, која се гради. ЈКП "Обреновац" и Саобраћајни институт ЦИП прошле недеље потписали су уговор о изради елабората о реконструкцији хале за сепарацију отпада на Гребачи, уређење нове трансфер станице и рециклажног дворишта.

- Тренутно имамо око 70 тона отпада дневно, годишње око 70.000, а ускоро ћемо имати прилику да све то изнесемо и трајно депонујемо ван наше општине - каже председник ГО Обреновац Мирослав Чучковић.

- Овај уговор представља сигурну будућност за све генерације које долазе. Такође, преко Министарства за заштиту животне средине уграђен је видео-надзор на 20 дивљих депонија широм Обреновца.

Министартво финансира и овај пројекат, Фото Новости

Министарство финансира и овај пројекат са 5.000.000 евра, а носилац израде елабората је државни институт ЦИП. Очекује се да ће у наредне две до три године Обреновац прећи са одлагањем комплетног отпада на регионалну депонију "Еко-Тамнава" у Каленићу код Уба.

Путем овог пројекта који обухвата 11 локалних самоуправа у Србији, за Општину Обреновац предвиђено је 24.000 посуда од 200 литара за збрињавање комуналног отпада и 2.300 контејнера, као и пет возила за рециклажни и комунални отпад. Поред тога општина ће добити веће бенефите у области реконструкције постојећих постројења који се налазе на депонији, као и изградњу нове трансфер станице.

ПРВО СЕПАРАТОР

КАКО је истакао генерални диреткор ЦИП Милутин Игњатовић, елаборат ће бити завршен што је пре могуће.

- Сада смо се договорили да ЦИП настави са израдом пројектне документације, да се најпре уради сепаратор, затим да се направи депонија у Каленићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АУТО-СЕДИШТА ЗА ЗВЕЗДАРЦЕ: У недељу у 12 сати подела поклона за најмлађе