ОД СУРЧИНА ДО НОВОГ БЕОГРАДА КРАЈЕМ ГОДИНЕ: Изградња везе престонице са "Милошем Великим" у пуном замаху и ових ледених јануарских дана

Ш. Маровић

26. 01. 2022. у 08:51

НИСКЕ температуре у престоници нису зауставиле радове на изградњи инфраструктурних пројеката, па тако радници кинеске компаније CCCC уређују брзу саобраћајницу од Новог Београда до Сурчина.

ОД СУРЧИНА ДО НОВОГ БЕОГРАДА КРАЈЕМ ГОДИНЕ: Изградња везе престонице са  Милошем Великим у пуном замаху и ових ледених јануарских дана

Министар Момировић са сарадницима јуче у Сурчину, Фото Танјуг

Дужина овог пута је 7,9 километара, а комплетан посао биће завршен до краја године.

Будући путни правац повезаће петљу Сурчин са Војвођанском и Улицом Јурија Гагарина на Новом Београду, а његова изградња кошта 58 милиона евра. Сматра се првом деоницом ауто-пута "Милош Велики" и пројектован је за просечну брзину од 80 километара на сат.

- Грађевински радови се изводе упркос ниским температурама, али морамо да их завршимо на време - истакао је министар грађевинарства Томислав Момировић, који је са председником Сурчина Стеваном Шушом јуче обишао радове.

- Ово је најмањи пројекат брзе саобраћајнице, али веома битан због транзитног саобраћаја.

Посебно је значајан за Сурчин, јер је његов саставни део и петља Јаково, која данас долази на Републичку ревизиону комисију. Очекујем да већ у наредним месецима можемо да кренемо у изградњу те петље, која ће значајно растеретити центар ове општине.

Министар Момировић са сарадницима јуче у Сурчину, Фото Танјуг

Саобраћајница Нови Веоград - Сурчин биће градска магистрала и имаће три коловозне траке са обе стране. Биће урађен и разделни појас, обостране банкине, ивично зеленило, пешачке стазе и на једном делу двосмерне бициклистичке стазе.

- Експропријација на сурчинској страни је завршена, остало је неколико спорова на Новом Београду - истакао је за "Новости" председник општине Сурчин Стеван Шуша.

- Радови напредују одличном динамиком, већ је насут велики део саобраћајнице. Побијени су и шипови за прелаз преко Галовице. Остаје да се заврши пројектна документација за петљу Сурчин 1, која ће се налазити близу главне сурчинске петље и служиће за одлазак возила ка будућем националном стадиону.

Министар Момировић са сарадницима јуче у Сурчину, Фото Танјуг

ТРИ НАДВОЖЊАКА И ТРИ МОСТА

ИАКО је дуга само 7,9 километара изградња ове саобраћајнице представља прави грађевински подухват, јер се ради на комплексном терену. Тако ће за пролаз водотокова и локалних путева кинески и српски градитељи урадити три моста и три надвожњака, као и једну кружну и три површинске раскрснице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу