СТАРЕ ФАСАДЕ УКРАС НА НОВИМ ЗГРАДАМА? Комисија за планове данас ће размотрити примедбе на план блока код Мањежа

С. Видачковић

25. 01. 2022. у 08:51

СТАРЕ зграде на углу улица Светозара Марковића и Краља Милана у самом срцу Београда највероватније ће бити срушене, али ће на будућим грађевинама бити направљена идентична фасада са старим декорацијама, како некадашња лепота ових здања код парка Мањеж не би била заборављена.

СТАРЕ ФАСАДЕ УКРАС НА НОВИМ ЗГРАДАМА? Комисија за планове данас ће размотрити примедбе на план блока код Мањежа

Угао Краља Милана и Светозара Марковића, Фото Google Street

На седници градске Комисије за планове поводом Плана детаљне регулације блока између улица Немањине, Светозара Марковића, Краља Милана и Краља Милутина, која би требало да буде одржана данас, где ће бити размотрене све досадашње примедбе грађана на овај пројекат.

Како сазнајемо, фирма Maison Royal Stefial, која је инвеститор на овом плацу, купила је парцелу која се пружа од Славије до Светозара Марковића, дуж улице Краља Милана. Иако је првобитно било речи да ће бити срушено све до зграде Народне банке, према садашњим најавама инвеститора биће уклоњена два здања Грађанске штедионице у Светозара Марковића на бројевима 41 и 43, једна из 19. века а друга из 1929.године.

- Те старе зграде, инвеститор ће да сруши јер ће ту бити улаз у подземну гаражу, која ће бити изграђена испод читавог блока - каже наш саговорник.

- Он је био сагласан са предлогом да врати стару фасаду, тако што ће да узме одливке, односно калупе старе декорације, те да се направи нека врста имитације. Али, стручњаци ће захтевати да та имитација има своју дебљину, ширину, да није само залепљена фасада на платно нове зграде, као кулиса. Него, да спољашњи зид има своју масу и пуноћу, да то види свако кад буде пролазио овим делом. Инвеститор је то прихватио, видећемо да ли ће то бити испуњено.

Будући изглед објекта, Фото Промо

После седнице Комисије за планове, следи израда измена ПДР, о којем ће касније гласати градски одборници. Крајем октобра прошле године, одржан је конкурс за урбанистичко решење овог простора, а победнички предлог предвиђа три куле са 13 и 14 спратова, које би спајао објекат од шест нивоа. Ипак, како нам је тада речено из Градске управе, ово решење неће бити коначно, већ ће бити само идеја водиља у изради будућег ПДР. Радови на овој атрактивној локацији, најраније би могли почети крајем ове године.

РЕСТОРАН НЕ ДИРАЈУ

ИАКО је кафана "Мањеж" исељена, није планирано рушење објекта у којем је био култни ресторан. Виши спратови на новој грађевини прекопута "Хилтона" биће за становање, док ће приземље бити намењено за продавнице, ресторане, пословне канцеларије, вртић, сале за рекреацију...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

РОМАНТИКА НА НЕШТО МОДЕРНИЈИ НАЧИН: Хотел намењен само старијима од 16 година који знају добро да се забаве