НА ПАСАРЕЛИ НИ ПЕШАКА НИ РАДНИКА: Нема назнаке када ће коначно бити отворен прелаз код тржног центра "Ада мол"

Г. НОВАКОВИЋ

24. 01. 2022. у 08:50

СВЕ завршено, а отварање ни на видику. Овако се у једној реченици може описати ситуација са дуго најављиваном "пречицом" до шопинг центра "Ада мол", пасарелом која зврји празна, а разлога за то, како се чини, нема.

НА ПАСАРЕЛИ НИ ПЕШАКА НИ РАДНИКА: Нема назнаке када ће коначно бити отворен прелаз код тржног центра Ада мол

Фото М. Анђела

Рокови за пуштање у рад ове премоснице неколико пута су померани и таман када се чинило да ће први посетиоци баш преко ње ући у тржни центар, она и даље чека на дизање рампе. До када - још није познато.

Као у скоро све сфере, тако је ситуација са пандемијом узрокованом вирусом корона умешала прсте и у овај грађевински подухват. То је био разлог што су, услед затварања граница, касниле специјалне челичне конструкције из Луксембурга. И то је било прихватљиво оправдање, иако је испрва пасарела требало да буде проходна још у септембру 2020. године. Али, када су и последњи радници напустили ово необично градилиште које спаја Радничку и Паштровићеву улицу, суграђанима је овај посао постао сумњив.

- Одавно нема радника на терену - каже нам један од станара Радничке улице.

- Чини се да је све готово, али и даље стоји трака да је забрањен пролаз. Чак су и лифтови монтирани. Не разумем у чему је проблем. Наводно, чекала се употребна дозвола, мењала техничка документација, али то су већ старе вести и требало је нешто да се промени у међувремену. Уместо тога, ради се на свему другом пре него на овој пасарели.

Будући изглед пешачког пролаза, Фото Промо

И заиста, грађевинске кућице, првобитно монтиране крај аутобуског стајалишта у Радничкој, нису више тамо. Недавно је уређена бициклистичка стаза у непосредној близини тржног центра, а да је овај део града интересантан инвеститорима, сведочи и куповина плаца где су некада били силоси за нафту "Југопетрола". Све поприма другачији изглед, па је и пасарела добила обрис, али никако да суграђани на њу кроче.

У намери да сазнамо до када ће се чекати са отварањем пасареле, обратили смо се на неколико адреса. У Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу, која је обављала послове стручног надзора, рекли су нам да се изградња реализује у оквиру донације правног лица Commercial Developments. Ова фирма повезана је са компанијом "ГТЦ Србија", инвеститором пројекта пасареле, али и целог грађевинског подухвата изградње "Ада мола".

И њих смо питали због чега се пролонгира пуштање у рад премоснице, али засад нема одговора.

ВРЕДНОСТ 1.000.000 ЕВРА

ГРАДЊА моста најављена је 2017. године, када је постављен камен темељац за први тржни центар на Чукарици "Ада мол", који је отворен у мају 2019. Годину дана касније, активирано је ново градилиште. Вредност инвестиције је око милион евра.

Крак који премошћава Радничку дугачак је 55 метара, а крак над Паштровићевом дуг је 48 метара. Пасарела има три приступа, уз "Ада мол", у Радничкој где је аутобуска станица, и на страни Аде Циганлије, са по једним лифтом за јавну употребу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)