МИНИ ОБДАНИШТЕ У БОЛЕСНИЧКОЈ СОБИ: Предшколска установа "Савски венац" не заборавља децу која се лече

Б. Борисављевић

08. 01. 2022. у 10:21

ОСИМ деце у обдаништима, ПУ "Савски венац" брине и о малишанима који, због болести нису у могућности да бораве и друже са другарима у вртићу.

МИНИ ОБДАНИШТЕ У БОЛЕСНИЧКОЈ СОБИ: Предшколска установа Савски венац не заборавља децу која се лече

Фото ПУ "Савски венац"

Ова установа има највише болничких група чак - 22 и то у девет здравствених установа. Рад са најмлађима који су на лечењу веома је значајан за њихов васпитно-образовни развој, пошто боравак у болници може потрајати и дужи временски период.

Према речима Душанке Јовичић, директорке ПУ "Савски венац", кроз овај облик рада болничка средина се приближава породичном и вртићком амбијенту, а малишанима се обезбеђује право на развој и игру. Она истиче да је рад васпитача у болничкој групи специфичан и захтева стално прилагођавање метода, облика и садржаја рада, полазећи од потреба и интересовања детета, али и узимајући у обзир његово здравствено стање, као и организацију здравствене установе.

Фото ПУ "Савски венац"

- Васпитно-образовни рад у болницама усмерен је, пре свега, на ублажавање дечјег трпљења, туге и страха, олакшавање адаптације на болницу, при доласку, обезбеђивање пријатних тренутака за време боравка у болници, мењање устаљеног режима болнице, као и на обезбеђивање услова да се малишани, кроз игру растерећују и каналишу своје емоције - каже Јулијана Васић, васпитачица.

- Игром и играчкама васпитач у болници креира стимулативну и подстичућу физичку и социјалну средину, пружајући деци и родитељима подршку у ситуацијама које носе ризик трауматизације и где изостају нормални развојни подстицаји.

Фото ПУ "Савски венац"

Васић истиче да су васпитне групе у болницама разнолике и специфичне у односу на узраст, врсте болести и стања, културолошке разлике и дужину боравка на лечењу. С обзиром на то, планирање васпитно-образовног рада подразумева индивидуализован и флексибилан приступ у раду, којим се подржавају различити начини дечјег учења и учешћа.

- Природна средина за живот и развој детета је породица. Када је болесно, још му је значајније да се налази у кругу најближих, па се одвајање од њих доживаљава веома тешко - наводи Лепа Шормаз, психолог.

Фото ПУ "Савски венац"

- Малишани у болници, оптерећени тешким, несвакидашњим проблемима, имају велику потребу да кроз игру стално износе и прерађују своје бриге, тугу и страхове. Васпитач је ту за њих да у пријатној атмосфери поверења помогне да се нађе канал и вентил обраде негативних емоција, да се оне, кроз игру као основни вид учења детета, извентилирају и сместе на што безболнији начин у искуство, што ће резултирати новим и вишим нивоом психофизичког развоја.

Васпитачи су распоређени у две раде јединице "Дедиње" и "Свети Сава" и установама - Институт за ментално здравље у Палмотићевој, Центар за аудиологију слуха, Институт за онкологију, Институт за неуропсихијатрију, кожно, Очна клиника, Институт за церебралну парализу, Клиника "Др Мирослав Зотовић", пулмологија на Дедињу.

Фото ПУ "Савски венац"

ПОКЛАЊАЈУ ПАЖЊУ И ПРАТИОЦИМА

Васпитачи из ПУ "Савски венац", током пандемије, олакшавају болничке дане малишанима који су на лечењу од короне у клиници "Др Драгиша Мишовић".

- Дугогодишње искуство рада у болници нам помаже да на домишњат и креативан начин решавамо тешкоће са којима се сусрећемо у раду, као што су - немогућност деце да виде лице у потпуности због ношења заштитне опреме, недостатак адекватне дидактике и ограничена дужина времена проведеног са сваким дететом - каже Јовичић. - Важно је да при првом контакту дете схвати наше добре намере и опусти се, па се трудимо да начином обраћања, различитим обележјима на униформи и играчкама у рукама придобијемо поверење и створимо пријатну атмосферу.

Подједнаку пажњу васпитачи посвећују и пратиоцима деце јер, колико је за њих лековита игра у окружењу у које су стекла поверење, толико је и мамама (пратиоцима) важно да их неко саслуша, охрабри и буде им подршка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

Коментари (0)

ВИШЕГОДИШЊА ТРАДИЦИЈА СЕ НАСТАВИЛА: Школска слава и Дан солидарности обележени новом посетом Meridianbeta Косову и Метохији (ФОТО)