СПОМЕНИК МАТИЈИ БАНУ НА ПРОЛЕЋЕ: Челници Чукарице не одустају од израде обележја дубровачком Србину по којем је овај крај добио име

Г. Новаковић

05. 12. 2021. у 08:51

ЈОШ мало ће Чукаричани морати да се стрпе да би могли да се похвале спомеником Матији Бану. Иако је иницијатива Општине да се подигне обележје чувеном дубровачком Србину прихваћена пре више од годину и по дана, пандемија је све успорила, па тако и реализацију идеје. Ипак, челници локалне самоуправе очекују да ће представник националног покрета Срба у Дубровнику, и човек по коме је Баново брдо понело назив, добити обележје идуће године.

СПОМЕНИК МАТИЈИ БАНУ НА ПРОЛЕЋЕ: Челници Чукарице не одустају од израде обележја дубровачком Србину по којем је овај крај добио име

Фото М. Анђела

Иницијативу је Градском одбору за подизање споменика упутила Општина Чукарица почетком прошле године. Средином исте она је усвојена и тада је најављено да ће бронзана статуа испред зграде локалне самоуправе бити откривена до краја 2020. Ипак, још се чека. Једино је извесно да ни градски челници, ни општинари не одустају од намере да на овај начин одају почаст славном професору, политичару и дипломати.

- Одбор за подизање споменика је донео Одлуку о подизању споменика Матији Бану - рекли су нам у ГО Чукарица. - Као што је предвиђено, биће постављен испред зграде општине, на адреси Шумадијски трг 2. Надамо се да ће постављање споменика бити током марта 2022.

Како стоји у прихваћеном предлогу, фигура Матије Бана, са достојанственим ставом и препознатљивим ликом, који сугерише значај личности, биће изливена у бронзи, у природној величини. Постамент ће бити од бетона опточеног мермерним плочама. Предвиђено је да плато за споменик буде оквирних димензија четири пута четири метра.

- Иницијатива за ово обележје потиче од Градске општине Чукарица и грађана Бановог брда и Чукарице. Осим одавања почасти Бану, имамо за циљ и да оплеменимо своје екстеријере уметничким делима и допринесемо незабораву великана наше историје - кажу из Чукарице.

Све трошкове израде обележја Матији Бану сносиће Градска општина Чукарица.

ИДЕЈА О ЦРКВИ СВЕТОГ САВЕ

МАТИЈА Бан је након доласка у Београд 1844. године, постао васпитач кћери кнеза Александра Карађорђевића. Он је 1879. године први изнео идеју подизања Цркве Светог Саве на Врачару. Касније, 1895. године основано је Друштво за подизање Храма на Врачару, а 1905. је расписан јавни конкурс за израду пројекта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)