КУХИЊСКИ СУНЂЕР ПРЉАВИЈИ ОД КОНТЕЈНЕРА: Лабораторија ЈКП "Градска чистоћа" спровела испитивање загађености посуда за смеће

М. Станојковић

05. 12. 2021. у 07:52

КУХИЊСКИ сунђери прљавији су од престоничких контејнера. Ову изненађујућу чињеницу потврдило је истраживање у лабораторији ЈКП "Градска чистоћа".

КУХИЊСКИ СУНЂЕР ПРЉАВИЈИ ОД КОНТЕЈНЕРА: Лабораторија ЈКП Градска чистоћа спровела испитивање загађености посуда за смеће

Фото Ж. Кнежевић

Анализу загађености посуда за одлагање смећа поменуто градско предузеће спровело је како би увидели да ли и колико учинковитост остварују прањем судова за ђубре.

Запослени у лабораторији "Чистоће" узели су узорке са око 1.000 контејнера пре и после прања. Потом су добијене резултате поредили са другим стварима на којима је познато да има много микроорганизама.

- Поредили смо са узорцима са кухињским сунђером и брисом узетим са женске ташне, познатим сакупљачима нечистоћа - наводе директор ЈКП "Градска чистоћа" Марко Попадић. - На једном од 1.000 контејнера забележена је бројност колонија микроорганизама, већа него на осталим од 45 милиона, али кухињски сунђер са 75 милиона ниједан контејнер није успео да надмаши. Док налаз са ташне потврђује да је овај предмет чистији од сунђера и неопраног контејенра, али је број колонија забележен на њој приближнији чистоћи контејнера после прања.

Испитивање лабораната "Чистоће" показало је, како тврде, да чистоћа контејнера умногоме побољшава после прања само врућом водом.

- Акцијама прања београдских судова за отпад при чему се иначе користе детерџенти, али без сапунице подићи ће се ниво чистоће - тврди Попадић. - Сигурно смо досад имали прилику да чујемо да је сунђер легло бактерија и гљивица, али се надам да ћемо овим анализама успети да разбијемо страх код суграђана који се плаше да ће отварање и затварањем контејнера да угрозе здравље.

НИ ОТВОРЕНИ НИ ЗАТВОРЕНИ

СУГРАЂАНИ негодују када их оставимо затвореним јер неће да отварањем прљају руке. С друге стране, имамо и оних који се буне када су отворени јер се шири непријатан мирис или птице развлаче смеће - наводе у "Чистоћи".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)