ОД ДЕЦЕМБРА ПРВИ ОБРИСИ ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ: Почињу радови на Линијском парку, дугачком 4,6 километара

Г. НОВАКОВИЋ

28. 11. 2021. у 14:30

ПРВА клапа радова на највећем градском пројекту на отвореном - линијском парку, који се протеже на 4,6 километара од Бетон хале до Панчевачког моста, требало би да почне за десетак дана.

ОД ДЕЦЕМБРА ПРВИ ОБРИСИ ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ: Почињу радови на Линијском парку, дугачком 4,6 километара

Марко Стојчић представља пројекат, Фото П. Милошевић

Почетком децембра очекује се акција уређења простора подељеног на десет целина, и то почев од предела између ресторана "Бела виста" до Куле Небојша. Конкретно, реч је о радовима на градњи прве две целине, које ће изводити ЈКП "Зеленило Београд".

Иако је испрва почетак посла требало да буде између Дубровачке улице и Спортског центра "25. мај", одлука је промењена, и то из практичних разлога. Простор од "Бела висте" до Куле Небојша већ је зелена површина у систему "Зеленила" и није потребно расписивати јавну набавку за пројектовање и извођење. Прва је процена да ће радови на овом потезу трајати до шест месеци.

- После српске Нове године објавићемо тендер за пројектовање и извођење радова на другим целинама, па ћемо градити сегмент по сегмент - каже градски урбаниста Марко Стојчић.

- Изградња линијског парка потрајаће три године и коштаће између 55 и 60 милиoнa eврa, што зависи од пројектне документације.

Терен преко којег ће бити изграђен зелени коридор, Фото Д. Миловановић

Према Стојчићевим речима, у радовима ће бити избегнут део који подлеже под реконструкцију бедема тврђаве, јер ће за овај посао бити расписан посебан јавни позив.

Дуже од две и по године радило се на пројекту линијског парка, који ће повезати два дела града. Бетон хала и Панчевачки мост биће спојени по узору на њујоршки Хај лајн, и представљаће природни наставак нове оазе, која се налази поред Бетон хале уз Карађорђеву улицу. Рушење привремених објеката и решавање питања њихових власника један је од захтевнијих делова посла. Усвајањем последњег плана детаљне регулације поменутог подручја предвиђено је да оно буде намењено за јавну зелену површину.

Једно од решења дела оазе, Фото Беоинфо

Трошкове изградње линијског парка ће покрити Град. Својеврсни партнер у овом послу биће компанија "Себре марина Дорћол", која ће на поменутој локацији подићи стамбени комплекс. Ова фирма је финансирала израду идејних решења са око 200.000 евра.

Изградњом оваквог зеленог коридора укупна површина јавне намене, парк, инфраструктурни комплекси, факултети, спортски објекти и подземне гараже са постојећих 44.320 квадратних метара биће увећани на 189.352 квадрата.

Линијски парк по узору на њујоршки Хај лајн, имаће пешачке и бициклистичке стазе, платое за изложбе, фестивале, клизање, дечја игралишта, спортске терене на отвореном, трим стазе, скејт парк, кафиће, ресторане, уметничке павиљоне, едукативне центре...

Целокупни приказ линијског парка, Фото Беоинфо

КВАЛИТЕТАН ТИМ

ПОЗИВ за израду идејног решења дела подручја линијског парка расписао је Кабинет градског урбанисте у сарадњи са Друштвом архитеката Београда децембра 2019. године.

Јавни конкурс обезбедио је пријаву 28 тимова, који су укупно бројали 127 учесника.

Изабрано је десет најквалитетнијих урбанистичко-архитектонских тимова, који су почетком септембра 2020. године предали финална идејна решења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)