АДА ХУЈА КАО МАЛА ЦИГАНЛИЈА: Продужењем Линијског парка после Панчевачког моста, центар ће бити опасан зеленим бедемом

М. Станојковић

19. 11. 2021. у 10:15

ГОМИЛА смећа која се годинама таложила код Аде Хује и представљала једну од упорних дивљих депонија могла би у неком тренутку да се искористи за грејање.

АДА ХУЈА КАО МАЛА ЦИГАНЛИЈА: Продужењем Линијског парка  после Панчевачког моста, центар ће бити опасан зеленим бедемом

Део Аде Хује, Фото З. Јовановић

А овај неискоришћен део града био би претворен у урбан парк - шуму, неку врсту Аде Циганлије у малом.

Иако је планирано да граница Линијског парка буде Панчевачки мост, у међувремену се родила идеја да би могао да се пружи до Аде Хује. Како за "Новости" објашњава градски урбаниста Марко Стојчић, кроз план генералне регулације, овај потез, односно сва слободна површина, биће претворена у јавну зелену површину.

- Идеја нам је да то буде урбана парк-шума и да пошумимо читав простор - објашњава Стојчић.

- Имамо одличну сарадњу са холандском амбасадом јер су они најдаље отишли у погледу одржавања биљака, естетике, уређења екосистема, који чине, осим биљака, и пчеле, птице, инсекти. Даће нам смернице које саднице треба да купујемо, које стабло најбоље апсорбује угљен-диоксид, које је добро за осунчани предео. Требало би да то буде зелена баријера око централне градске зоне, која ће поправити квалитет ваздуха.

Посадићемо велики број високих садница.

Добит од уређења овог запуштеног дела града и неискоришћеног блага била би двострука.

- Услов је да се санира депонија која постоји, где имамо велики проблем са испуштањем метана - наводи градски урбаниста.

- План је да се у будућности он искористи за грејање, као што је то случај са депонијом у Винчи.

Када се овај читав процес преуређења заокружи, Град би требало, објашњава Стојчић, да има озбиљан зелени бедем, који ће ићи од Аде Циганлије преко Сајма, поред Београда на води, парка у Карађорђевој улици, Линијског парка и Аде Хује.

РУКАВАЦ ПОД СМЕЋЕМ

РУКАВАЦ код Аде Хује и депонија грађевинског и комуналног отпада, која је одавно присутна у мањем или већем обиму, прави проблем житељима краја. Надлежни су у више наврата затрпавали депонију и организовали акције чишћења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САМО ДВА КЊИЖЕВНИКА ОДБИЛА СУ НОБЕЛОВУ НАГРАДУ: Рус због страха од власти, Француз није желео да буде институционализован