И ДРУГИ ТАЛАС ПТИЧЈЕГ ГРИПА? У мочвари Бељарица и у Борчи пронађене угинуле птице, као пре месец дана

А. З. К.

09. 11. 2021. у 08:51

НА подручју мочваре Бељарица пронађена су три угинула лабуда као и један у Борчи, због чега у Удружењу "Еко - Панчевачки рит" сумњају да је у току други талас птичјег грипа.

И ДРУГИ ТАЛАС ПТИЧЈЕГ ГРИПА? У мочвари Бељарица и у Борчи пронађене угинуле птице, као пре месец дана

Фото: Printskrin

Из ЈКП "Ветерина Београд" потврдили су да су птице пронађене и да ће ова ситуција бити праћена и у наредном периоду на терену.

Пре месец дана на левој обали Дунава пронађено је девет угинулих лабудова. Ветеринарски инспектори обавили су тада ванредну контролу, узели брисеве и закључили да су птице биле заражене.

Како наводе из удружења "Еко - Панчевачки рит", сумњају да је ово други "удар", јер је у претходних десет дана ситуација била мирна.

Директор јавног комуналног предузећа "Ветерина Београд" Будимир Грубић потврдио је вест овог Удружења. Како нам је рекао, ситуација на терену ће бити праћена. Из "Ветерине" нису могли да прецизирају да ли је и овог пута разлог угинућа био птичји грип.

Пре месец дана је током контроле коју су обавили ветеринарски инспектори утврђено постојање овог вируса. Тада је као место жаришта означен Кеј ослобођења у Земуну, јер се на овом простору појавио први оболели лабуд. Овај део реке Дунав у пречнику од три километра тада је проглашен зараженим. Полупречник од 10 километара од Кеја ослобођења инспектори су прогласили угроженим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА КУПОВИНУ НЕКРЕТНИНЕ: За сеоску кућу избеглицама по 1,7 милиона