ОБНОВА ЗГРАДЕ СТАРЕ ОПШТИНЕ: Репрезентативном здању с почетка 20. века у Обреновцу биће враћен стари сјај

С. В.

06. 11. 2021. у 10:31

ЗГРАДА Старе општине у Обреновцу, која је саграђена почетком прошлог века и представља део амбијенталне целине која је под заштитом Завода, биће обновљена до марта наредне године.

ОБНОВА ЗГРАДЕ СТАРЕ ОПШТИНЕ: Репрезентативном здању с почетка 20. века у Обреновцу биће враћен стари сјај

Будући изглед симбола Обреновца, Фото Беоинфо

Радови су почели прошле недеље, а према речима Луке Петровића, градског секретара за инвестиције, овај објекат биће реконструисан, дограђен и пренамењен у мултифункционални градски центар.

После изградње новог здања градске општине и исељења администрације, ова грађевина служила је за смештај угрожених породица, које су ту биле све док нису добиле домове. У санацију и текуће одржавање зграде Старе општине деценијама није улагано.

- Како би се избегло усељавање нових социјалних случајева у овај објекат, општина је донела одлуку да се део здања до Улице Милоша Обреновића, који је под заштитом Завода, реконструише, догради и пренамени - објашњава Петровић.

- После реконструкције 2017. године, где су изведени само груби грађевински радови и уградња спољне столарије, постојећи тавански простор је обновљен.

Лука Петровић, Фото Приватна архива

Будући мултифункционални простор у приземљу користиће се као сала за пријеме, презентације, венчања, изложбе... Галерија у поткровљу намењена је за различите радионице, окупљања младих.

- Постојећи подрум је реконструисан и дограђено је степениште. Бруто површина планиране доградње је 528 квадрата у подруму, приземљу и поткровљу. Планиране су нове водоводне и канализационе инсталације, грејање, вентилација, спољно уређење, аутоматска детекција и дојава пожара. Вредност радова је око 41 милион динара без ПДВ - закључује Петровић.

НЕКАДА БИЛА ЗАДРУГА

ИЗВОРНА намена овог обреновачког здања некада је била задруга, а у последњих неколико деценија мењао се "садржај" унутар просторија. После задруге, ту је једно време била смештена општинска управа, одакле и назив Стара општина. Како су се мењале намене објекта, тако се мењао и његов изглед - подсетио је градски секретар.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)