ПОЧЕЛО РУШЕЊЕ ВИЛЕ НА НЕИМАРУ: Инвеститор се припрема за радове у Интернационалних бригада 47 на Врачару

Ш. Маровић

06. 11. 2021. у 06:47

ПРИПРЕМНИ радови за рушење старе виле у Улици интернационалних бригада 47 на Врачару почели су скидањем гвоздене ограде и изношењем ствари из објекта.

ПОЧЕЛО РУШЕЊЕ ВИЛЕ НА НЕИМАРУ: Инвеститор се припрема за радове у Интернационалних бригада 47 на Врачару

Април 2021. Фото З. Јовановић

Ово вредно здање припада целини "Котеж - Неимар", која је била уписана у Евиденцију непокретности под такозваном претходном заштитом до децембра 2020. Нови елаборат о заштити, према речима градског урбанисте Марка Стојчића, биће завршен до краја ове године.

Како су се уверили репортери "Новости", радници су скидали стару, репрезентативну ограду која окружује објекат. Она ће у току потенцијалног рушења и изградње нове вишеспратнице, сазнајемо, бити смештена у гаражи унутар комплекса. Вила у старом језгру Врачара изграђена је 1930. године за инжењера Милоша К. Антића, коју је он пројектовао за своју породицу у духу академизма. Зграда је 1932. године дозидана према пројекту архитекте Ђ. М. Ђорђевића.

Новембар 2021. Фото З. Јовановић

 

Урбанистички пројекат за ову локацију био је на јавном увиду од 10. до 18. маја ове године, а захтев је поднело привредно друштво, садашњи власник предратне виле у историјском језгру Врачара. Како је наш лист тада писао, у плану је било да се елаборат за поновну заштиту насеља "Котеж - Неимар" усвоји до јуна. Ипак, тај рок је пролонгиран за крај године, што је још неколико инвеститора подстакло да представе своје урбанистичке пројекте. Тако ће нови пословно-стамбени квадрати нићи на две локације у Хаџи-Мелентијевој улици, као и у још неколико делова овог историјског језгра.

- Док траје вакуум између истека претходне и усвајања нове заштите, добро очувани објекат који краси Неимарску падину замениће зграда која притом премашује дозвољене висинске габарите за овај део престонице - истиче, за "Новости", председник Друштва за улепшавање Врачара Александар Арсенијевић.

- У конкретном случају, на месту прелепе једноспратне виле планирана је изградња троспратнице са четвртим, повученим спратом. Иако смо инсистирали да се под хитно обустави усвајање овог пројекта и да се заустави свако даље рушење до доношења Плана заштите Неимарске падине, то се није десило. Узурпирани су још неки делови ове вредне целине.

ПРОМЕНА Будући изглед, Фото Архива

ГРАЂАНИ ИСКАЗАЛИ НЕЗАДОВОЉСТВО

ПОД паролом "Заштитимо Врачар" грађани престонице су у недељу својим потписима испред ГО Врачар и Каленић пијаце дали подршку захтеву за очување овог језгра. У петицији се захтева очување архитектонске и културно-историјске баштине овог краја, као и увођење реда у урбанизам који би пратио јавни, а не интерес инвеститора.

Грађани ће се и данас окупити поводом рушења у Интернационалних бригада.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НЕШТО мање од годину дана после смрти легендарног глумца, јавност и Ђузине колеге нису знали где могу да запале свеће и однесу цвеће.

29. 09. 2022. у 18:04 >> 18:07

Коментари (3)

И ДАЉЕ ЈЕ ВРЕМЕ ЗА МОРЕ: Vogue Hotel у Бодруму је у сваком смислу одличан избор и у њему ће уживати цела породица