ПОЧЕЛИ РАДОВИ: Реконструкција мултифункционалног градског центра у Обреновцу

Novosti online

05. 11. 2021. у 09:47

ГРАДСКИ секретар за инвестиције Лука Петровић најавио је реконструкцију, доградњу и пренамену стамбеног објекта у мултифункционални градски центар у Обреновцу, радови су почели 28. октобра, а рок за завршетак је март 2022. године.

ПОЧЕЛИ РАДОВИ: Реконструкција мултифункционалног градског центра у Обреновцу

Фото: Беоинфо

Према његовим речима, овај објекат је изграђен почетком двадесетог века у духу архитектуре административних зграда свог времена и представља део обреновачке чаршије која је под заштитом Завода за заштиту споменика културе Града Београда као амбијентална целина. 

– Овај објекат одавно нема своју изворну намену задруге, а током претходних деценија неколико пута је променио намену. Након задруге у објекту је једно време била смештена општинска управа, одакле и назив Стара општина. Кроз промену намене објекта мењан је и његов изглед – подсетио је Петровић.

Он је нагласио да је, након изградње објекта нове градске општине и исељења општинске администрације у нови простор, овај објекат искоришћен за привремени смештај угрожених породица које су билe социјални случајеви, до изградње нових станова.

У санацију и текуће одражавање објекта деценијама није улагано, и објекат је пропадао.

– Градска општина Обреновац је 2012. године покренула процедуру расељавања ових породица тако што је обезбедила нове локације на којој ће бити изграђени објекти за расељавање. Како би се предупредило усељавање нових социјалних случајева у овај објекат, општина је донела одлуку да се део објекта до Улице Милоша Обреновића који је под режимом заштите Завода за заштиту споменика културе реконструише, догради и пренамени – прецизирао је градски секретар за инвестиције.

Техничком документацијом дефинише се реконструкција постојећег објекта до улице са доградњом и пренаменом у објекат јавне намене.

Након реконструкције објекта 2017. године, која је обухватила само грубе грађевинске радове и уградњу спољне столарије, постојећи тавански простор je реконструисан и претворен у користан простор поткровља уз задржавање висине постојећег надзидног дела. Главни садржаји објекта оријентисани су ка Улици Милоша Обреновића.

– Са стране Улице Милоша Обреновића изведена су два нова улаза у објекат. Директно са улице у зони приземља приступа се отвореном мултифункционалном - вишенаменском простору који ће се користити као сала за пријеме, презентације, венчања, изложбени простор... Мултифункционални простор у приземљу повезан је степеништем са галеријским простором у поткровљу. Галерија у поткровљу намењена је одржавању радионица различитог типа, простор намењен младима, а користиће се и као изложбени простор – прецизирао је Петровић.

Како је објаснио, у дворишном делу објекта планирани су пратећи садржаји. У зони приземља пројектовани су санитарни чворови за посетиоце, мања сала за предавања и техничка просторија у коју ће бити смештена терцијална подстаница и клима комора. У поткровљу објекта пројектовани су санитарни чвор за запослене, чајна кухиња и канцеларијски простори.

Постојећи подрум је реконструисан и дограђен за простор степеништа, остварена је топла веза степеништем између зоне приземља и подрума. Бруто површина планиране доградње је 528 квадратних метара која се односи на подрум, приземље и поткровље.

Планирани су завршни грађевинско занатски радови, нове инсталације водовода и канализације, јаке струје, сигналне инсталације и аутоматска детекција и дојава пожара, грејања и вентилације објекта као и спољно уређење, а вредност радова је око 41 милион динара без ПДВ-а.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - ЗАПАЊУЈУЋИ СНИМАК СА НОВОГ БЕОГРАДА: У супротном смеру кроз кружни ток

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ПРЕЛЕПОЈ ЕГЕЈСКОЈ ОБАЛИ: Ексклузиван хотел са одличном услугом, врло специфичан по томе што је смештен на сопствено полуострво