ГРЕЈАЊЕ НА ОТПАД ЗА 25.400 СТАНОВА: Електрана, која се прави на депонији Винча почеће да ради од наредне сезоне

Г. Новаковић - М. Станојковић

24. 10. 2021. у 08:51

ОД наредне грејне сезоне око 25.400 станова, који су део топлане "Коњарник" енергијом ће се снабдевати из отпада са депоније Винча. План је да фаза тестирања нове топлане почне почетком следеће године како би постројење било спремно за рад у новембру 2022.

ГРЕЈАЊЕ НА ОТПАД ЗА 25.400 СТАНОВА: Електрана, која се прави на депонији Винча почеће да ради од наредне сезоне

Енергија из Винче преко топлане до станова / Фото К. Михајловић

Око 340.000 тона отпада који се накупи у престоничким домаћинствима, а потом отпреми у Винчу, Београђанима ће се вратити у виду енергије. Поменута количина сагореваће се у новој електрани и тиме остварити производња од 30,2 мегавата електричне енергије. Далеководом од 110 киловолти довешће се до трафостанице "Београд 20" и даље до престоничана. С друге стране, топлотна енергија ће се предавати "Београдским електранама" које ће топловодном мрежом повезати топлану на Коњарнику са електраном на депонији.

- У постројењу за искоришћавање комуналног отпада у енергетске сврхе годишње ће се генерисати око 192 гигавата по сату електричне енергије и око 175 гигавати топлотне енергије - кажу за "Новости" из Секретаријата за заштиту животне средине. - Тиме ће се обезбедити око пет одсто од потражње електричне енергије у домаћинствима Београда, односно, електричне енергије за око 33.500 домаћинстава.

Од око 360.000 потрошача колико их је тренутно у систему ЈКП "Београдске електране", нови погон у Винчи покриће потребе око 25.400 станова, који су прикључени на топлану "Коњарник".

До краја ове године очекује се уградња преостале опреме за "енергану" на отпад. Већ почетком 2022. уследиће фаза тестирања и процеси припреме за коначно пуштање постројења у рад.

- Чврсти комунални отпад који се буде испоручивао у центар за интегрално управљање отпадом у Винчи, прерађиваће се и користити у производњи електричне и топлотне енергије у новом постројењу за прераду отпада - кажу у "Беочистој енергији". Истовремено, смањиће се количина отпада који се одлаже на депонији.

Да би била испоручена енергија, потребно је да буде завршена топловодна мрежа у изградњи која ће повезати постројење за енергетско искоришћење отпада у Винчи са топланом на Коњарнику.

Подаци показују да тона комуналног отпада за 20 година произведе 200 кубика депонијског гаса. Током дугог стажа од 44 године, депонија у Винчи емитовала је око четири милиона кубика депонијског гаса. Како кажу у "Беочистој енергији", комунални отпад користиће се уместо фосилних горива за производњу енергије и знатно допринети смањењу емисије гасова који производе ефекат стаклене баште. Тако ће се спречити даљи негативан ефекат на животну средину.

ТАКСА ЗА ТРЕТМАН ДОГОДИНЕ

КАДА постројење за прераду комуналног отпада почне да ради, суграђани могу да очекују на рачунима за "Инфостан" још једну ставку и, самим тим, већи намет. Ова новина, међутим, не би требало да наступи пре краја наредне године.

Недавно су Београђани добили одвојене ставке на рачунима за смеће - "сакупљање и транспорт комуналног отпада" и "одлагање комуналног отпада". Први део иде ЈКП "Градска чистоћа", а други "Беочистој енергији".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)