ФОКУС НА "ИНДУСТРИЈИ ПАМЕТИ": Генерални урбанистички план, најважнији документ за развој града у наредних 20 година, на половини израде

Ш. Маровић

22. 10. 2021. у 13:03

НОВИ Генерални урбанистички план који ће покрити територију престонице стратешки се ради за наредних 20 година, а требало би да буде усвојен до краја 2022.

ФОКУС НА ИНДУСТРИЈИ ПАМЕТИ: Генерални урбанистички план, најважнији документ за развој града у наредних 20 година, на половини израде

Фото И. Маринковић

У његову реализацију укључено је 250 домаћих и страних стручњака, а почео је интензивније да се разрађује пре више од годину дана.

У разговору за "Новости", главни градски урбаниста Марко Стојчић истиче да се у израду ГУП озбиљно приступило, као и да у његовој реализацији учествују најбољи стручњаци из свих области у нашој земљи.

- Заиста смо се трудили да у пројекат који је од стратешког знаачаја за наш град укључимо све они који ће допринети решењу по којем ће се пре стоница у наредном периоду правилно развијати - прича он.

- Са израдом смо кренули интензивније да се бавимо већ више од годину дана. Он се ради за наредних две деценије, односно од 2021. до 2041. План израђује Урбанистички завод Београда, који у њему учествује са 50 стручњака. Међутим, уз њих је ангажовано 20 професора и академика који чине Савет за израду пројекта. Ту је и 180 људи са различитих института у земљи, који учествују у секторима за које су обучени. Имамо и неколико колега, које ће сигуран сам квалитетно допринети целој причи.

Тренутно се ГУП налази у првој половини израде, односно припремљен је елаборат за рани јавни увид. Након тога следи израда нацрта плана, па коначни јавни увид који ће трајати месец дана.

- Тада ће сви заинтересовани грађани моћи да дају своје примедбе и сугестије на представљени план, са могућношћу да се одређене и усвоје - прецизира наш саговорник.

- Рок који смо поставили јесте да се до краја 2022. усвоји Генерални урбанистички план.

Циљ овог плана је да се постави јасна и дефинисана стратегија развоја Београда у свих сегментима.

Планом се предвиђа развој интелектуалне индустрије, која је, на пример, од Берлина направила прави европски град. За то је потребно да задржимо млади образовани кадар у нашем граду, а потом да израдимо разне хабове и пословне центре који ће томе служити.

Велики број студија и анализа показале су проблеме са којима се престоница суочава. Планом ће бити све детаљно обухваћено, од градње стамбено-пословних квадрата, саобраћаја, док ће посебна пажња бити посвећена зеленим површинама.

Простор за младе

НАШ фокус ће такође бити на изградњи паркова, метроа, спортских и културних објеката, пешачких зона, јер ће све то задржати младе да остану овде и граде будућност - тврди Стојчић.

- Метро ће сигурно град направити економичнијим и екологичнијим, а биће велико растерећење за саобраћај. Важно је да у граду не видимо развој такозване прљаве индустрије и трудићемо се да је сведемо на минимум. Пошто се тежи све већим примањима, управо ту индустрију треба да замени интелектуална.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)