НА ВРАЧАРУ СВАКА СТОПА "ОКУПИРАНА": Инвеститори бацили око на сквер Милене и Гаге, затражена израда ПДР

Ш. Маровић

18. 10. 2021. у 13:25

ТРГ Милене и Гаге свечано је отворен пре неколико дана на углу Милешевске и Улице Максима Горког, а инвеститори су већ бацили око на тај део града.

НА ВРАЧАРУ СВАКА СТОПА ОКУПИРАНА: Инвеститори бацили око на сквер Милене и Гаге, затражена израда ПДР

Милешевска 63, Фото Новости

Конкретно, постоји намера да се сруше три објекта који се налазе уз нови сквер и уместо њих изграде модерне грађевине. Тако се на јавном увиду нашао захтев за измену Плана детаљне регулације за овај део Врачара, где се тражи дозвола за градњу вишеспратница до 22 метра висине. Међутим, план је повучен првог дана објаве и иде на преиспитивање.

Врачарска удружења за заштиту су по објављивању јавног увида за овај део главног града одмах дигла глас, на шта су реаговали и челни људи престонице. Наручилац плана за подручје између улица Војводе Шупљикца, Радивоја Кораћа, Милешевске, Мате Видаковића, Даничареве, Јована Рајића, Тодора од Сталаћа и Жичке, односно блок 63 јесте фирма European Engineering са седиштем на Теразијама. Како је за "Новости" истакао главни градски урбаниста Марко Стојчић, ПДР за овај део Врачара повучен је са јавног увида 4. септембра, дан пошто је објављен.

- Град је одмах реаговао и план је повучен, односно заустављена је даља процедура док не сагледамо све чињенице и то шта је тачан захтев инвеститора - каже он.

- У овом случају они само предлажу, а на Урбанистичком заводу је да преиспита све детаље тог новог плана. Нама заиста стиже много елабората и планова, треба времена да се све темељно провери и види да ли може да прође.

Милешевска 59, Фото Новости

Члан Друштва за уређење и улепшавање Крунског венца Марко Наумовић истиче за "Новости" да су објекти на мети инвеститора у Милешевској улици 59, 61 и 63, као и онај у Војводе Шупљикца 26 рађени у међуратном периоду.

- У ПДР-у за овај део Врачара стоји да се због својих архитектонских и амбијенталних вредности објекти задржавају у оквиру постојећих габарита и волумена - истиче он. - Дозвољена је пренамена стамбеног простора у пословни и обрнуто, као и интервенције у циљу одржавања и побољшања услова коришћења ових објеката.

Инвеститор је у конкретном случају планирао изградњу нових 1.101 метар квадратни за породично становање, као и 7.000 метара квадратних за вишепородични живот. То подразумева око 128 нових станова, површине 60 квадрата, за готово 350 нових становника.

Планира се око 27 деце за боравак у дечијим установама и око 37 ученика узраста 7-15 година. За мештовите градске центре у зони више спратности планирано је нових 1.578 метара квадратних, а очекује се нешто више од 100 новозапослених.

Обнова фасада

СКВЕР назван по славним глумцима и супружницима Милени Дравић и Драгану Николићу отворен је у понедељак, док ће у наредном периоду бити постављене табле са обележјима и споменик "Образ уз образ". Како су градски челници раније најавили, очекује се и обнова фасада уз нови урбани џеп.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)