"ЈУНИРИСК" ДОБИО ДОЗВОЛЕ ЈОШ 24. ЈУЛА? Активисти из Барајева настављају борбу против рада фирме за обраду отпада

А. ВОЈИНОВИЋ

02. 10. 2021. у 08:51

ЧЛАНОВИ иницијативе "Еко Барајево", који већ недељама алармирају јавност због најављеног третмана опасног отпада фирме "Јунириск" у бившој фабрици ИКЛ, тврде да је ова компанија још у јулу добила дозволу за рад од Министарства заштите животне средине, а не да и даље чека одобрење надлежних!

ЈУНИРИСК ДОБИО ДОЗВОЛЕ ЈОШ 24. ЈУЛА? Активисти из Барајева настављају борбу против рада фирме за обраду отпада

Фото Архива

Осим тога, забринути житељи Барајева кажу и да састанак са надлежним органима, који је био одржан у просторијама Општине током седмице, није био успешан као што је објављено и да неће одустати од борбе за здраву околину.

Тим поводом, данас ће се у Барајеву одржати протест на платоу испред зграде Градске општине Барајево.

- Позвали су нас на састанак у општину где су били присутни запослени из Министарства заштите животне средине, Града Београда и општине и рекли нам да је по питању фирме "Јунириск" све урађено по закону - наводе за "Новости" чланови иницијативе "Еко Барајево".

- Ми се и даље не слажемо са њима јер између осталог у студији процене утицаја на животну средину "Јунириск" није навео да се у непосредној близини постројења налазе три зграде обданишта, средња школа, дом за старе. У студији је наведено да су предвиђени пожари мањег интензитета на три до пет месеци, а у интервалу од пет до десет година и великог интензитета, иако се на око 300 метара налази бензинска пумпа.

Осим тога, како су нам испричали активисти, према њиховим сазнањима, "Јунириску" је дозвола за рад издата 24. јула ове године, иако из ове компаније наводе да одобрење чекају и даље.

- Запањили смо се када смо сазнали овај податак и питали их зашто још није речено да имају дозволу - у даху нам настављају чланови иницијативе.

- Испада да су добили одобрење од ресорног министарства иако су претходно затражили мишљење од Општине, која им је примедбе поднела 27. јула! Значи да то што је локална самоуправа рекла није важно.

Фото Архива

Како је за "Новости" недавно рекао генерални директор "Јунириска" Владимир Матовић, они су дозволу за рад у Барајеву затражили 22. јула 2021. након истека претходне у Раковици. Он је демантовао наводе активиста рекавши да се њихова компанија током збрињавања отпада користи посебну технологију која не угрожава животну средину и не бави се спаљивањем или неком другом врстом термичког отпада.

С друге стране, на питања "Новости" да ли је фирма "Јунириск" затражила и добила дозволу за рад и када, као и да ли је овим поводом урађена студија за процену утицаја на животну средину надлежни из Министарства су остали неми. Ускраћени смо и за одговоре да ли би пословање ове фирме могло на било који начин негативно да утиче на животну средину и здравље грађана.

ПОСАО ЗА 80 РАДНИКА

АМБАСАДОР Швајцарске у Србији Урс Шмид посетио је јуче фирму "Јунириск" у Барајеву и овом приликом рекао да фабрика ове компаније представља једну од најзначајнијих швајцарских инвестиција у Србији са потенцијалом за решавање великог броја важних еколошких изазова. Генерални директор "Јунириска" Владимир Матовић је навео да нова фабрика запошљава 80 радника, од којих четвртину чине становници Барајева.

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)