БОГАТ ПРОГРАМ УЖИВО И ОНЛАЈН: Од 1. до 5. октобра биће одржан традиционални дечји скуп "Радост Европе"

А. ВОЈИНОВИЋ

28. 09. 2021. у 06:47

КАРНЕВАЛОМ малишана у костимима инспирисаним културама различитих европских земаља кроз центар града у петак, 1. октобра, почиње традиционална манифестација "Радост Европе".

БОГАТ  ПРОГРАМ УЖИВО И ОНЛАЈН: Од 1.  до 5.  октобра биће одржан традиционални дечји скуп Радост Европе

Фото М. Лабудовић

Овогодишњи међународни сусрет деце Старог континента биће уприличен на два начина - део програма биће одржан уживо, различитим радионицама и концертима на отвореном, а други путем интернета. Свечана завршница и ове јесени, као и претходне, биће у виду специјалне емисије која ће се 5. октобра од 18.00 емитовати на РТС 2.

- Инспирисани стиховима Мике Антића "Ове моје лепше боје" решили смо да уз "Радост Европе" осликамо стварност најлепшим бојама радости, а у томе ће главну улогу, наравно, имати деца - каже за "Новости", уредница Ивана Табори Обрадовић.

- Ове године организовали смо програме за најмлађе који ће се одржати уживо од 1. до 3. октобра на више локација, док ће се сусрет са пријатељима из Европе бити у форми специјалне ТВ и онлајн емисије. Гледаоци ће моћи да уживају уз стваралаштво и поздраве деце из 15 земаља - Белорусије, БиХ, Црне Горе, Јерменије, Немачке, Норвешке, Румуније, Русије, Словеније, Турске, Украјине, Шведске, Кине и први пут - Андоре.

Свечано отварање манифестације биће 1. октобра од 12.00 када почиње карневал предшколаца ПУ "Дечји дани" од Трга републике кроз центар града. Малишани ће бити у различитим костимима из културе европских земаља коју представљају.

- Карневалску поворку предводиће артисти на штулама, мажореткиње и "Брас оркестар" из Панчева, док ће се као представници српске традиције појавити и најмлађи чланови Уметничког центра "Талија" у ношњама. Након свечане поворке, на Тргу републике почиње програм на бини.

Фото П. Митић

Другог дана фестивала у Пионирском парку посетиоци ће бити у прилици да чују одабрани репертоар класичних, популарних и фолклорних песама из европских земаља и Србије. Уколико временске прилике дозволе, концерт ће се одржати у форми музичког пикника. А такође, истог дана биће уприличени и спортски полигони, ликовне радионице и кловновска представа Цица Мице кловнице, а у недељу, 3. октобра, бесплатне радионице за децу на платоу испред Дечјег културног центра.

БЕЗ ЕВРОПСКИХ ДРУГАРА У СРБИЈИ

ИАКО по традицији малишани из европских земаља током трајања манифестације бораве у Србији, због актуелне епидемиолошке ситуације њихов долазак и ове године ће морати да изостане.

- Пријатељство нас и даље повезује и жеља наших европских другара да дођу у Београд и даље постоји и јача је него икад пре. Сви чезнемо за новим сусретом у Србији. Ипак, околности су такве да је готово немогуће организовати долазак деце из више земља у Србију, као ни њихов боравак у породицама уз активно учешће школа домаћина. То нас међутим није спречило да осмислимо леп програм за нашу децу и пружимо им прилику да се лепо проведу, забаве и уче кроз игру и дружење - каже Ивана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)