ТРИНАЕСТА "РАСАДНИК" НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА: Више од две трећине гиманзијалаца уписало буџетске студије

Б.Б.

27. 09. 2021. у 14:02

МАТУРАНТИ Тринаесте београдске гимназије за неколико дана ће наставити школовање на више од 50 факултета. На буџетске студије државних факултета уписано је више од две трећине ученика завршног разреда (њих 194), показује анализа коју је први пут урадила ова средња школа.

ТРИНАЕСТА РАСАДНИК НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА: Више од две трећине гиманзијалаца уписало буџетске студије

Фото П. Митић

Према речима Бојана Вучковића, директора школе, највећи број матураната се определио за студије на Електротехничком факултету - њих 38. Управо тај податак ову гимназију сврстава у врх средњих школа из целе Србије, из којих на ЕТФ стижу најуспешнији бруцоши. Следе Факултет организационих наука, па Медицински, Математички, Правни факултет, Филолошки, Филозофски, Машински, Грађевински факултет.

- Ови подаци говоре да у основним школама из којих нам долазе ђаци, као и у нашој гимназији, постоји развијена култура учења - објашњава Вучковић. - Улога учитеља током образовања је изузетно битна. Разноликост факултета које уписују наши ђаци показује колику ширину знања им пружа гиманзијско образовање. Иако добијамо одличне ђаке, током школовања је нормално да дође до нове селекције, јер је и теже градиво, нова средина.

Са каквим знањем матуранти излазе из ове школе сведоче и подаци да су први на ранг-листама уписаних на Технолошко-металуршком факултету, Медицинском, Филозофском - студијски програм Историја, Географском - Просторно планирање, као и на Факултету драмских уметности, и то на глуми и монтажи.

Другопласирани на ФОН-у је, такође, завршио Тринаесту, као и трећи на ранг-листи на студијском програму Логопедија на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију и на Психологији на Филозофском факултету.

Као занимљив податак Вучковић наводи да су 32 ђака у одељењу 4/4 природно-математичког смера уписала 22 различита факултета, а од 31 ученика одељења 4/1 друштвеног смера, чак 28 су буџетски студенти.

БРОЈКЕ

Анализа је обухватила 261 ученика од укупно 283, колико их је било у генерацији 2021.

У статусу самофинансирајућих студената на државне факултете уписано је 14 одсто (36 ученика), на приватне факултете је отишло 9,6 одсто (25), док се 1,5 одсто (четири) определило за студије у иностранству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)