КУЋА КОСТИЋА У 3Д ФОРМАТУ: Знаменитости Гроцке у виртуелном облику биће ускоро доступне посетиоцима

Ј. Динчић

26. 09. 2021. у 07:00

ЛЕТЊИКОВАЦ породице Костић и Влајковићева кућа, знаменитости по којима је Гроцка позната, ускоро ће бити доступне посетиоцима и у виртуелном облику.

КУЋА КОСТИЋА У 3Д ФОРМАТУ: Знаменитости Гроцке у виртуелном облику биће ускоро доступне посетиоцима

Снимање за потребе презентације

Пројекат спроводе Центар за културу Гроцка у сарадњи са Центром за урбани развој и студијом за дигиталне технологије, који су почели са 3Д снимањима одабраних културних локација.

Будућа виртуелна тура летњиковцем породице Костић, биће обогаћена објашњењима кустоса, а уједно ће сачувати успомену на живот и рад, породичну топлину и дневне рутине знаменитих људи српске науке, медицине и културе. Научника, професора Александра Костића и супруге професорке Смиље Костић Јоксић, педијатра, носилаца Легије части. Затим, њиховог сина Војислава Вокија Костића композитора и његове супруге Вере Костић, новинарке и балерине.

- У летњиковцу су и даље присутни лични предмети породице Костић и аутентични мобилијар, док њихов дух провејава нетакнутим амбијентом, који евоцира естетику предратног Београда - објашњавају надлежни из Центра за културу Гроцка. - Стручни тим је од наследника добио на старање сачувану фото-архиву проф. др Костића, која се састоји од медицинских и приватних фотографија овог врсног научника и пасионираног фотографа.

Осим летњиковца Костића, планирано је и да буде урађен и 3Д модел Влајковићеве куће. Он ће посетиоцима омогућити да виде првобитни изглед једног од најлепших здања Гроцке, грађеног за време капетана грочанске нахије Голуба Петровића.

Куће из које су се, предање каже, чули и први звуци клавира у богатој вароши крај Дунава, данас је због вишедеценијске небриге потпуно девастирано. Захваљујући драгоценом архивском материјалу посетиоци ће бити у прилици да се увере у непревазиђен сјај народне архитектуре. Планирано је да снимци буду доступни до краја месеца на сајту Центра за културу Гроцка.

ОБНОВА НА ПАПИРУ, РАДОВИ ЧЕКАЈУ

СВОЈИМ етнографским вредностима, Влајковићева кућа представља највећи домет грађевинске, стамбене и ликовне културе у народној архитектури. Пројекат реконструкције и адаптације куће је спреман, а урадио га је Завод за заштиту споменика културе. Међутим, још увек није познато када ће почети радови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)