ЗАБРАНА РАДОВА НЕ СПРЕЧАВА ГРАДИТЕЉА: Испред виле у Тополској 19 окупили се грађани и заштитници овог краја

Ш. Маровић

22. 09. 2021. у 11:45

ЗБОГ покушаја надоградње додатног спрата уместо адаптације објекта у Тополској 19, јуче су се испред предратне виле са овим бројем окупили незадовољни грађани и удружења са територије општине Врачар.

ЗАБРАНА РАДОВА НЕ СПРЕЧАВА ГРАДИТЕЉА: Испред виле у Тополској 19 окупили се грађани и заштитници овог краја

ОДБРАНА Заинтересовани за очување Врачара, Фото Архива

Упркос забрани даље градње и затварања овог градилишта, како они тврде, радници и даље изводе радове у унутрашњости зграде.

Како је јуче, за "Новости", истакао председник Удружења за улепшавање Врачара Александар Арсенијевић, већ пуних 30 година траје вандализам инвеститора на Врачару.

- Ту смо као Удружење да одмах реагујемо и зауставимо било какве радове који нарушавају изглед Врачара - напомиње он.

- Ово је посебан безобразлук, јер се надоградња изводи у заштићеној зони Крунског венца.

Скупштина града је на нашу молбу усвојила предлог да се заштити неколико просторно историјских целина, али то изгледа није довољно. Тренутно се највећи урбанистички хаос дешава у насељу Неимар, коме је заштита истекла у децембру 2020. године.

Арсенијевић подсећа да је Удружење поднело захтев Скупштини општине Врачар да Граду предложи обуставу свих радова док се тај део поново не прогласи за заштићено подручје, али то очигледно није прихваћено.

Предратна вила у Тополској улици 19 саграђена је 1927. године према пројекту грађевинског инжењера Александра Ацовића и део је културно-историјске целине Крунски венац.

Фото Архива

 

Инспекција је после трећег исласка на терен затворила градилиште, а инвеститору је наложено да кућу врати у првобитно стање.

- Иако на градилишту стоји трака о обустави даљих радова, радници су у унутрашњости објекта и раде пуном паром - истиче адвокат три врачарска удружења Стефан Стојков.

- Поднећемо кривичне пријаве против инвеститора, извођача радова, али и надзорног органа који очито није обављао свој посао како би требало. Ово је идентичан пример оном од пре годину дана у Крунској улици, када су проблематични делови уклоњени и инвеститор кривично одговарао. Очекујемо исти епилог и овде, јер је то једино разумно решење.

Радови на предратној вили започети су средином априла, када су на кратко обустављени јер се део ограде обрушио, а инвеститор није обавестио Завод за заштиту споменика о почетку радова.

ЗАВОД ОТКРИО ПРЕВАРУ

СТРУЧНА служба Завода је 17. септембра извршила увид у стање радова који се изводе у склопу адаптације објекта у Тополској 19 - кажу за наш лист у Заводу за заштиту споменика културе. - Констатовано је да је у делу где се налазио светларник дограђено лифтовско окно, чиме је одступљено од мера техничке заштите, односно излази се из габарита објекта.

Такође, у нивоу некадашњег тавана изведени су фасадни и неки унутрашњи зидови до пуне спратне висине, у делу објекта оријентисаног ка дворишту. Тиме је одступљено од пројектне документације, о чему је обавештена грађевинска инспекција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)