ЗА ПОВРЕДУ И ДО 250.000 ДИНАРА: До решења брже преко комисија предузећа него на суду

А. Војиновић

17. 09. 2021. у 10:30

ДА наплате повреде које задобију услед упада у шахт или рупу широм престонице Београђани могу на два начина - путем судског процеса, ако туже Град или подношењем захтева Комисији за накнаду шетете при градским предузећима.

ЗА ПОВРЕДУ И ДО 250.000 ДИНАРА: До решења брже преко комисија предузећа него на суду

Фото З. Јовановић

Како парнице због тужби упућених Граду могу да трају и по неколико година и да становнике главног града коштају много, већина грађана се ипак одлучује да озледе "надокнади" знатно брже преко комисија које имају уговоре са осигуравајућим кућама. Па тако грађани од појединих повреда могу да "зараде" и до 250.000 динара.

Како су за "Новости" рекли у Градском правобранилаштву, од почетка године поднето је 29 тужби, од којих је 14 због пада у шахт, а 15 у рупу, али и да ниједан од тих процеса није окончан зато што парнични поступак траје неколико година до правоснажног окончања.

- С тим у вези истичемо да су јавна предузећа која је основао Град Београд оформила комисије за процену штете да се по поднетим захтевима брже одлучи у односу на судске парнице, као и да судски поступак изискује трошкове вештачења, судских такса и трошкове адвоката - наводе у правобранилаштву.

А да се грађани ипак чешће одлучују да повреде "наплате" преко Комисија за накнаду штете у градским предузећима, показује податак из ЈП "Путеви Београда" на чију адресу је од почетка 2021. до средине септембра стигло укупно 117 захтева.

Фото З. Јовановић

Разлог за пад може бити и лош квалитет саобраћајнице

- Од 117 захтева за накнаду штете (материјалне и нематеријалне), Комисија је усвојила 66 и одбила 44 мишљења, док је седам у обради - наводе за "Новости" у овом предузећу. - Накнаду нематеријалне штете могу да остваре појединци који штету претрпе услед незгода на јавним путевима који су у систему ЈП "Путеви Београда". За нематеријалне штете до сада је током 2021. поднето 38 захтева од чега је Комисија усвојила 14, а 20 одбила, док је четири у обради.

Из "Путева Београда" повлаче да накаду не исплаћује ово предузеће већ осигуравач. Као и да се у претходном периоду грађани овим путем најчешће могли да искеширају од 50.000 до 250.000 динара, док се за лаке повреде (без прелома) накнада кретала од 100.000 до 120.000 динара.

С друге стране, знатно мање захтева стигло је на адресу ЈКП "Београдски водовод и канализација" - 14. Како су за наш лист рекли у БВК до сада је накнада исплаћена по три захтева, док је 11 одбијено, јер су грађани повређени упадом у шахт који не одржава ово предузеће.

Фото П. Митић

- Када је захтев основан, висина штете зависи од више околности, а пре свега да ли је реч о материјалној или нематеријалној штети, или обе - кажу у БВК. - О висини накнаде која се исплаћује одлучује компанија "Дунав осигурање а.д.о." са којом БВК има закључен уговор о осигурању из делатности. Уколико подносилац захтева није задовољан одобреним износом, може да поднесе приговор комисији за приговоре компаније "Дунав осигурање а.д.о.".

НАЈВИШЕ ТУЖБИ ЗБОГ УЈЕДА ПАСА

ТУЖБЕ које становници престонице најчешће упућују на рачун Града Београда у највећем броју су због уједа невласничких паса. Више од 316 тужби пристигло је током прошле године на адресу градске управе. И у овом случају Град је основао Комисију за накнаду штете услед уједа невласничких паса која се, како су нам раније рекли надлежни, састаје једном недељно, а у току дана одлучује о 40 захтева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)