РАДОВИ ПОЧИЊУ У ОКТОБРУ: Рок за завршетак саобраћајнице из „Степе“ до Улице Војвода Степа три месеца

С. Б. М.

17. 09. 2021. у 09:21

ПОСЛЕ година агоније, житељи насеља Степа Степановић добиће током ове јесени и зиме два прилаза насељу.

РАДОВИ ПОЧИЊУ У ОКТОБРУ: Рок за завршетак саобраћајнице из „Степе“ до Улице Војвода Степа три месеца

Фото Д. Миловановић

Проширење Кружног пута је у току што ће омогућити бољу везу ка улицама Војводе Степе и Црнотравској. Уједно, напокон ће бити изграђено и 130 метара саобраћајне везе из кружног тока у самом насељу ка Улици војводе Степе.

Како наводе у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда, грађевинска дозвола за изградњу саобраћајног прикључка насеља Степа Степановић на Улицу војводе Степе издата је 10. септембра, а њена правоснажност се очекује 18. септембра.

- Извођач радова тренутно обележава трасу и припрема градилиште, а по правоснажности грађевинске дозволе, следеће седмице, пријавићемо почетак извођења радова. Рок за изградњу је 90 дана од увођења извођача у посао. Нова саобраћајница биће дуга 130 метара, ширина коловоза је седам метара и имаће две саобраћајне траке, обостране тротоаре ширине једног и по метара са једне и три метра са друге стране - кажу за "Новости" у Дирекцији.

мапа И. Симић

Са једне стране, улица ће се уклопити у постојеће стање Улице војводе Степе као трокрака раскрсница, док ће се у насељу уклопити у постојећи кружни ток.

Уговор за изградњу ове саобраћајне везе са израдом техничке документације потписан је у септембру 2019. године са групом понуђача коју чине предузећа "Инграп - Омни" и "Геопут" из Београда и "Геосистем" из Ваљева. Уговорена вредност радова је 20.727.000 динара. Од тада, рокови за почетак градње су неколико пута померани.

Разлог је бизаран: четири квадрата змљишта која припадају Републици, а која су дата на коришћење ЈКП "Зеленило Београд", требало је административно пренети у власништво Града. Занимљиво је да је ситуација решена три дана после написа у "Новостима" о томе колико се чека на изградњу ове невелике споне. Поступак уписа јавне својине Града Београда на земљишту на коме је корисник "Зеленило" у надлежној служби за катастар непокретности и даље траје, али како тврде у Дирекцији, завршетак овог поступка неће утицати на планирани почетак радова.

Фото Д. Миловановић

СКУПЉЕ РЕШЕЊЕ БИЛО БРЖЕ

ИАКО скупље и захтевније, испало је да је проширење Црнотравске и Саве Машковића, и у склопу тих радова проширење Кружног пута, било брже него пробијање везе кроз неизграђено земљиште у власништву једног градског предузећа. Подсећамо, уклапање Кружног пута у Војводе Степе обухвата изградњу око 100 метара саобраћајнице са по две саобраћајне траке по смеру. Оне ће се саобраћајном сигнализацијом улити у постојећу трасу Кружног пута поред насеља Степа Степановић и даље ка Кумодрашкој улици. Тај посао требало би да буде завршен до средине октобра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)