ЗА ЋУМУР У ЗГРАДИ 150.000: Изменама одлукe о кућном реду протерана традиционална припрема роштиља из стамбених објеката

М. СТАНОЈКОВИЋ

16. 09. 2021. у 09:15

КОМШИЈСКО дружење уз распаљивање ћумура на тераси зграде од 1. јануара следеће године одлази у прошлост.

ЗА ЋУМУР У ЗГРАДИ 150.000: Изменама одлукe о кућном реду протерана традиционална припрема роштиља из стамбених објеката

ИСПАРЕЊА Ћумур протеран из локала брзе хране у зградама, Фото З. Јовановић

Са њим иде и специфичан укус роштиља испеченог на ћумуру, који Београђани неће моћи да окусе бар у локалима брзе хране у стамбеним зградама. За непоштовање ових измена Oдлуке о кућном реду, које су усвојене на последњој седници Скупштине града, следи удар по џепу до чак 150.000 динара.

Како се наводи у изменама одлуке, које су донете пре свега јер је ово један од главних узрока пожара у зградама у последње време, али и најчешћи повод за пријаве послате општинским инспекцијама, забрањује се употреба отвореног пламена због непосредне опасности од пожара. Ове одредбе односе се и на заједничке делове, попут тераса и дворишта, али и на посебне делове, односно станове и терасе власника.

- За појединца запрећена је казна од 25.000 динара - стоји у одлуци. - За прекршаје ће се правно лице казнити износом од 150.000 динара, а одговорно лице у правном лицу износом 25.000 динара.

Како је истакао заменик градоначелника Горан Весић образлажући одлуку, отворени пламен најчешћи је узрок пожара у стамбеним зградама у престоници:

- Одлуку смо сачинили сходно извештајима МУП. У марту пре почетка короне, избио је стравичан пожар у коме је погинуло неколико људи. До 1. јануара они који треба да се припреме, имаће довољно времена, а више неће бити мириса печених паприка на тераси.

СЕЗОНА Печењу паприка по терасама и двориштима долази крај, Фото А. Стевановић

Искуства професионалног управника Љубише Бановачког показују да је највише притужби на рачун локала брзе хране долазило са Старог града где су локали махом у зградама. Како наводи, многи од њих, који су били затрпани притужбама комшија, већ су почели да се преоријентишу на гас или спремање хране помоћу плинске боце.

Фото Д. Миловановић

- Имамо ћевабџиница које су стално биле на удару, а пошто знају да их чекају измене, већ су промениле технику - објашњава Бановачки.

- Осим тога, ни станари, као што се до сада дешавало, неће моћи да се окупе на тераси и распале роштиљ.

Сада могу само електрични. Осим мириса, који је сметао, правиле су се и наслаге на фасадама, а пожари су најчешће били последица тога.

С обзиром на то да је сезона прављења зимница, печења паприка на терасама и заједничким просторијама и даље има, али махом на електрични роштиљ или шпорет.

ПЛИНСКЕ БОЦЕ ПОД КОНТРОЛОМ

ОДЛУКА која се спрема за следећу годину регулисаће плинске боце у стамбеним зградама, у домаћинствима, али и локалима. Како је речено, биће уведена строга контрола, тако да ће моћи да се користе само атестиране боце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)