ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БЕОГРАЂАНЕ: Сутра измене у саобраћају због дефилеа

Танјуг

14. 09. 2021. у 19:05

СРБИЈА и Република Српска обележавању сутра 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а тим поводом у Београду ће бити одржане бројне манифестације, док ће централна свечаност бити одржана на Савском тргу, поред споменика Стефану Немањи, због чега ће у централним градским улицама доћи до измена у саобраћају.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БЕОГРАЂАНЕ: Сутра измене у саобраћају због дефилеа

Фото: Милена Анђела

Сутра ће због припрема и одржавања свечаности прво од 13 часова бити затоворен Савски трг, све до касних вечерњих часова и завршетка програма, а од 17 часова креће сукцесивно затварање осталих централних градских саобраћајница, што се очекује да ће трајати до 18:30, осим за простор Савског трга, који ће бити у потпуности отворен негде око 2:00 ујутру, рекао је Секретар секретаријата за ванредне ситуације Града Београда Дарко Главаш.

Саобраћај ће између 17 и 18 часова код Железничке или Аутобуске станице бити преусмерен преко Београда на води и на тај начин ће бити омогућено заобилажење самог простора где се одржава скуп.

Прослава ће започети у 17:30, када ће се са Калемегдана зачути почасна артиљеријска паљба, а тада ће кренути и дефиле учесника који ће се кретати у неколико колона.

Прва од њих упутиће се од споменика Војводи Вуку ка Тргу Републике, док ће друга ка централном градском тргу кренути од споменика Његошу са Академског платоа.

Затим ће сви учесници у практично новој колони кренути ка Тргу Славија, а паралелно са њима дефиле војске у свечаним униформама са пуковским заставама поћи ка Славији од споменика Карађорђу.

Трубачи и коњица биће на Славији, а свираће Марш на Дрину.

Дефиле након 18 часова затим наставља ка Влади Србије, где ће командир коњичке јединице предати симболично рапорт славном јунаку из Првог светског рата "војводи Живојину Мишићу".

Грађани ће се из свих ових праваца сливати ка Савском тргу, где ће бити одржана централна церемонија, код спомменика Стефану Немањи.

Програмом је предвиђено да после налета хеликоптера, уследи химна Србије "Боже правде", коју ће извести хор РТС, а затим и нумера "Пукни зоро" у извођењу Дејана Петровића и Биг бенда.

На церемонији ће се обратити патријарх српски Порфирије, српски члан Предсендиштва БиХ Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић.

Програм ће бити окончан извођењем песме "Ово је Србија" и ватрометом изнад Београда.

Празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је прошле године, а изабрано је да то буде 15. септембар - Дан пробоја Солунског фронта.

У циљу утемељења овог празника позвани су сви наши људи, где год живели, Срби из свих крајева,да тог дана, тамо где живе, на кућу или зграду, истакну српску тробојку, један од симбола Србије.

Сутра би у скупштинама Србије и РС требало да буде усвојен и Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма, истоветан акт, којим је, дефинисано установљавање додатних мера, чији је циљ неговање српског језика и цирилицког писма, као и културних и традиционалних вредности, и шира употреба ћирилицког писма у јавном животу, с обзиром на историјски, културни и идентитетски значај тог писма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)