АМБРОЗИЈА У "ЦРВЕНОМ" ЈОШ 15 ДАНА: Алергени коровске биљке 16 пута већи од дозвољене концентрације

Ј. Д.

11. 09. 2021. у 11:00

КОНЦЕНТРАЦИЈА полена амброзије у ваздуху тренутно је изнад просечних вредности и увећана је за скоро 16 пута.

АМБРОЗИЈА  У ЦРВЕНОМ  ЈОШ 15 ДАНА: Алергени коровске биљке 16 пута већи од дозвољене концентрације

Фото Zavod za biocide

Како показују резултати Агенције за заштиту животне средине у мерним станицама на Новом Београду и "Зелено брдо" на Звездари, присутност полена амброзије налази се већ недељу дана у "црвеној зони" која означава високу концентрацију са тенденцијом раста у наредним данима.

Гранична вредност присутности овог полена је 30, а током прошле недеље она се кретала од 116 до 495, на шта су највише утицале дневне температуре ниже од 30 степени.

- На почетку сезоне цветања амброзије високе температуре су успориле цветање, међутим, уследио је кишни период што је погодовало овој коровској биљци - објашњавају надлежни из Агенције за заштиту животне средине.

- Ранијих година смо у Београду бележили 800 поленових зрна по метру кубном ваздуха, ове године 1. септембра измерено је 495, што је мање, али за алергичне особе и то је много јер ће се прекограничне вредности наставити и наредних 15 дана.

СУЗБИЈАЊЕ Набујали коров, Фото Привана архива

 

Концентрација полена амброзије у ваздуху зависи и од ветра, падавина и влаге. Надлежне екипе Завода за биоциде и медицинску екологију на сузбијању ове коровске биљке са јавних површина на територији града раде од друге декаде маја. Ове године је издвојено 148 милиона динара за уништавање на неуређеним и делимично уређеним површинама третманом где услови омогућавају примену хемијских препарата.

Ипак, највећи проблем до сада су биле запуштене власничке парцеле. Како не постоји конкретна казнена мера за присуство амброзије, комунална милиција једино ако по изласку на терен затекне власника парцеле, може да га казни новчаним износом од 10.000 динара и то за неуређеност, запуштеност дворишта или парцеле. У случајевима недоступности власника, комунална инспекција може да наложи градском "Зеленилу" или надлежном комуналном предузећу на територији општине на којој се налазе да приступи уређењу о трошку управе.

ОСТАЛИ АЛЕРГЕНИ

ОСИМ амброзије, у ваздуху су присутни и други полени, као што су конопља, штиреви, коприва и трава, и њихова мешавина додатно отежава ситуацију. Иако они нису велики алергени, унакрсним реакцијама са осталим загађењима из ваздуха, алергичним особама праве огромне здравствене проблеме којих се тешко могу ослободити без терапије и мера заштите.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)