ЛЕГЛО ЗАРАЗЕ У СТАНУ НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Пар из солитера живи са голубовима у кући

А. З. КЛИСУРИЋ

03. 09. 2021. у 12:00

СТАНАРИ солитера број 207 у Булевару Михајла Пупина готово три године покушавају да умоле комшије са 12. спрата да у стану не чувају голубове.

ЛЕГЛО ЗАРАЗЕ У СТАНУ НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Пар из солитера  живи са голубовима у кући

Фото М. Анђела

Брачни пар, који овде живи, птице је прво хранио на тераси, а потом су голубови почели да се усељавају у стан и сада свакодневно у њиховом дому борави више десетина пернатих "кућних љубимаца".

Према речима саговорника "Новости" Милана Коровљевића, због ове необичне пасије брачног пара, проблеми у згради су се намножили. Појавиле су се бубе, током високих температура осећају несносан смрад голубијег измета, понекад птице залутају, па улећу и у њихове станове...

- Обраћали смо се на све стране и дописе слали на многобројне адресе, не би ли нам неко од надлежних помогао, али досад ништа - каже наш саговорник.

Станари не знају како да се изборе са тешко покретним комшијама које зависе од туђе помоћи, а намирнице им доносе људи из зграде.

- Сада птице живе заједно са њима - прича Коровљевић.

- Станујем тик уз њих, прозор током високих температура нисмо отварали месец дана. На прозоре смо морали да ставимо мрежу, јер су нам више пута птице улетале у стан. Уколико лупите дланом о длан, из њиховог стана излети читаво јато. Није нам јасно како живе са њима. Осим голубова, у њиховом стану има и много буба. Пре неколико дана су тражили од комшије да направи дрвени сандук, да би ту могли да сахране птице. Тамо је легло заразе.

ЗАБРИНУТ Милан Коровљевић, Фото М. Анђела

 

Према речима комшија, колико је ситуација неподношљива, сведочи потез власника стана испод испод "голубара". Пре неколико месеци су буквално побегли, одселили се на други крај, и изнајмљују стан на другој локацији јер не могу да издрже ове муке.

Комшије су покушавале да се договоре са љубитељима голубова. Услов је био да они избаце птице, а комшије да им среде стан. Овај предлог није прошао.

Комунални инспектори Општине Нови Београд су после пријава излазили на терен, али никада проблем није решен до краја. Из солитера 207 писали су и Градском центру за социјални рад.

У одговору који су почетком августа добили од новобеоградске комуналне инспекције наводи се да је инспектор поново изашао на терен и да је наложено чишћење стана.

- Наложено је да се у року од месец дана предузму мере чишћења стана и терасе. И да се стамбена јединица одржава у стању којим се не отежава и не ремети уобичајена употреба осталих делова зграде. Уколико се не поступи по налогу, за непоштовање наведених одредаба биће покренут прекршајни поступак пред надлежним судом - наводи се у одговору инспекторијата ГО Нови Београд.

ПРОБЛЕМ Птице су се одомаћиле на солитеру у Булевару Михајла Пупина 207, Фото М. Анђела

 

ОДЛУКА О ДРЖАЊУ ЖИВОТИЊА

У ОДЛУЦИ о држању домаћих животиња и кућних љубимаца на територији града Београда, наводи се да голубови могу да се држе у посебно ограђеном простору.

- Могу се чувати на крову или тавану у стамбеној згради, уз сагласност свих власника станова. Они се могу држати у посебно ограђеном простору, уколико је је то у дворишту породичне куће, а простор за птице мора бити удаљен најмање 10 метара од стамбеног објекта - наводи се у Одлуци.

Појединац који није прибавио сагласност свих сувласника породичне куће или власника станова у згради, или уколико објекат у коме се чувају птице није прописано удаљен, може да плати казну од 2.500 до 75.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)