ПРОБЛЕМ КЛИЗИШТЕ, ПОЖАР ЈЕ САНИРАН: После вишедневне акције надлежних служби, окренути наредним пројектима на депонији у Винчи

М. С.

27. 08. 2021. у 10:00

НА депонији Винча почели су истражни радови како би се утврдило на који начин ће се обавити стабилизација великог клизишта које се налази у телу депоније и дубинских пожара.

ПРОБЛЕМ КЛИЗИШТЕ, ПОЖАР ЈЕ САНИРАН: После вишедневне акције надлежних служби, окренути наредним пројектима на депонији у Винчи

Фото Архива

Старо, неусловно сметилиште је после четири деценије затворено и отпад је почео да се одлаже на нову, коју је изградио приватни партнер. Када буде стара санирана, за шта ће бити потребне три године, садашње брдо од смећа биће прекривено шумом.

Према речима директора "Бео чисте енергије" Владимира Миловановића, који је јуче представнике Града и министарства за заштиту животне средине спровео кроз постројења у Винчи, ускоро ће почети ослобађање акумулираних вода у телу депоније.

- Радиће се и гашење дубинских пожара које имају потенцијал да се у одређеним околностима разгоре - рекао је Миловановић.

- Након тога, креће прекривање различитих слојева минералним материјама. Од комуналног отпада ће се производити електрична енергија, што представља око пет одсто потрошње домаћинстава Београда, а са 56,5 мегавата топлотне енергије, коју ћемо испоручивати у топлану Коњарник, може да задовољи око десет одсто потреба престонице.

ПРОМЕНА Од комуналног отпада ће се производити струја, Фото Архива

Радови на изградњи више од 20 километара топлодалековода од топлане у Коњарнику до Винче приводе се крају, тако да ће од следеће године моћи са депоније да се транспортује топлотна енергија.

- Овде ће се распоређивати око 440.000 тона отпада, тако да ће убудуће сав отпад који имамо у Београду бити третиран правилно - рекао је Весић.

- Према процени Градског завода за јавно здравље, за 44 године постојања у атмосферу је емитовано више од четири милијарде кубика метана.

Ирена Вујовић, министарка за заштиту животне средине, приликом обиласка нових постројења, осврнула се на недавни акцидент:

- Пожар је избио због неправилног одлагања отпада 40 година. Брзом реакцијом Града и приватног партнера пожар је саниран. У тренутку гашења пожара честице које меримо биле су повишене, али током гашења емисије су опадале. Ми меримо ваздух по европским стандардима.

ГОДИНАМА ДОПРЕМАНЕ ТОНЕ СМЕЋА

НА депонију доспева око 500.000 тона оптпада, што значи да се на њој налази 20 милиона тона отпада који је на неким местима дубине око стотину метара. Досада се запремина од 60.000 олимпијских базена фекалија изливала сваке године у Саву и Дунав.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)