НАДВОЖЊАК НИЗАК ЗА ШЛЕПЕРЕ: Проблем за теретна возила на Старом Железничком прелазу у Сурчину

Ш. Маровић

26. 08. 2021. у 06:47

СТАРИ Железнички мост у Сурчину, где је по ко зна који пут камион ударио у њега и померио челичну конструкцију, деценијама представља проблем за најмлађу престоничку општину.

НАДВОЖЊАК НИЗАК ЗА ШЛЕПЕРЕ: Проблем за теретна возила на Старом Железничком прелазу у Сурчину

Фото ГО Сурчин

Како, за "Новости", истиче председник ове локалне самоуправе Стеван Шуша, трајно решење јесте изградња прикључака на ауто-пут "Милош Велики" у Јакову.

У незгоди која се догодила у уторак око 20.00 повређених није било, али се конструкција моста од силине удара померила 20 до 30 центиметара када је у њу ударио шлепер чија је висина била изнад четири метра. Због тога је морала да интервенише оператива "Инфраструктуре железнице Србије" и по ко зна који пут врати мост у првобитно лежиште.

- Не зна се тачна година изградње овог надвожњака, али њиме деценијама пролазе теретни возови, који настављају свој пут углавном ка западној Србији - за "Новости", прича председник ГО Сурчин Стеван Шуша.

- Само 200 метара пре овог моста налази се онај преко ког пролази Обилазница и он је висок више пет метара. На овом је висина четири метра, што је и истакнуто на саобраћајим таблама. Вероватно се камиони пролазећи први мост опусте и не процене добро ситуацију, па се често дешавају сличне незгоде.

ТЕСТ Малишани раде са најсавременијом опремом, Фото ГО Сурчин

Фото ГО Сурчин

Фото ГО Сурчин

Улица браће Николић, изнад које се налази железнички прелаз, једна је од главних у Сурчину, којом дневно прође више хиљада возила, а од центра општине удаљен је свега 1,5 километара.

Мост је једноколосечни, дужине око 25 и ширине 10 метара.

- Када камион удари у мост, лежиште шина се помери и до 30 центиметара, што је потпуно небезбедно за одвијање саобраћаја - прича Шуша.

- Уколико би наишао теретни воз у року од десет минута настала би велика хаварија.

Неколико пута сам слао надлежнима допис да се покуша са решењем овог проблема, али одговоре нисам добио. Изградња прикључака на ауто-пут "Милош Велики" у Јакову трајно би решила овај проблем, пошто би се теретни саораћај комплетно изместио из центра Сурчина на Обилазницу око Београда.

ПОСАО ВРЕДАН ТРИ МИЛИОНА ЕВРА

ИЗГРАДЊА прикључака на ауто-пут "Милош Велики" у Јакову требало би да буде завршена до краја следеће године, а укупна дужина овог путног правца, односно сва четири крака, јесте 1.200 метара.

За њену изградњу потребно је искористити око 67 ари површине, који се налази у постојећој зони ауто-пута. Парцеле припадају општини и ПКБ, али већи део поседују приватна лица, а процене надлежних су да ће читав посао коштати око три милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)