ДОБИЛИ ПРОЛАЗ, АЛИ ЦЕО ЗИД НЕЋЕ РУШИТИ: "Зазидани" становници Гламочке на Звездари чекају помоћ надлежних

С. Б. М.

21. 08. 2021. у 07:52

ЖИТЕЉИ дела Гламочке улице на Звездари, који су преко ноћи остали "зазидани" у својим домовима, јуче су чекали машине које би порушиле остатак зида кога је подигао њихов комшија.

ДОБИЛИ ПРОЛАЗ, АЛИ ЦЕО ЗИД НЕЋЕ РУШИТИ: Зазидани становници Гламочке на Звездари чекају помоћ надлежних

Фото З. Јовановић

У четвртак по подне, на њихову жалост, разрушен је само део бетонских блокова испред једне од три зазидане куће и то после интервенције председника ГО Звездара Владана Јеремића. Пошто је то приватан посед, како "Новости" сазнају, остатак бетонске ограде, бар засада, неће бити уклоњен.

Једини излаз из кућа и службени пут који су становници ове звездарске улице користили скоро осамдесет година, а који се водио као градско грађевинско земљиште, продат је приватном лицу. Власник парцеле сада жели да прошири технички преглед чије просторије тренутно користе закупци, па је затражио дозволу за подизање ограде и - добио је. Инспекција је, после пријаве станара, изашла на терен и затворила градилиште, јер како кажу, није било пријаве почетка радова. А како би им се пролаз омогућио, део зида срушен је истог дана.

- Даљег рушења неће бити. Наредили смо да се сруши само део који директно онемогућава излаз једној породици. Остали ће морати да користе други излаз иако је даљи и около. Власник парцеле уписан је у катастру "један кроз један" и ту нема спора. То је сада прватна парцела. Видећемо како ће овај проблем да се реши у будућности, преко ноћи ништа не може. Али било нам је битно да тим људима под хитно омогућимо несметан улазак у двориште, да аутомобил могу да истерају на улицу. А власник је, на срећу, пристао да то уради - наводи Јеремић.

Почетком недеље, подсећамо, власник је почео да подиже бетонску ограду, а станари три куће у низу морали су да прескачу блокове како би изашли на главну улицу. Старији, слабије покретни, нису могли из дворишта. Милка Самарџић тако данима није изашла даље из дворишта, јер са штапом није могла да прескочи барикаде.

- Кажу да је ситуација чиста, али како? Да је неко од њих изашао на терен пре него што је издао дозволу, ово се не би догодило. Били су у обавези да утврде фактичко стање, приказ стварног стања на терену са приказом свих објеката и начина коришћења сваког дела парцеле, пре давања дозволе. Не разумем ни како су могли да продају нешто што је деценијама коришћено као улица. И сад кажу да су папири чисти. Само код нас има да вас зазидају у рођеној кући - наводи Бојана Самарџић и каже да ће наставити да се бори за свој излаз на улицу.

ПРОДАВНИЦА

СВЕШТЕНИК у пензији Ратко Николић, који станује у кући испод Самарџића, не може да верује да је преко ноћи изгубио улицу.

- Сад треба да обилазим пола километра ниже да одем до продавнице да купим хлеб.

Фото Беоинфо

РАДОЈИЧИЋ: ПРОВЕРАМО ДОЗВОЛЕ

ЖИТЕЉЕ Гламочке улице јуче је обишао градоначелник Зоран Радојичић и предочио им да је у току инспекцијски надзор над извођењем радова у овој улици.

- Наложено је надлежним градским службама да преиспитају документацију коју поседује инвеститор, а Град Београд ће у наредним данима наставити да ради на решавању овог проблема - рекао је Радојичић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)