НА "СНАЗИ" МЕРЕ ИЗ ЈУЛА: Надлежни нису послали нова епидемиолошка упутства за рад вртића

Б.Б.

11. 08. 2021. у 16:56

У ПРЕДШКОЛСКИМ установама се примењују мере које је, почетком јула, препоручио Институт за јавно здравље "Батут".

НА СНАЗИ МЕРЕ ИЗ ЈУЛА: Надлежни нису послали нова епидемиолошка упутства за рад вртића

Илустрација/Фото: Архива Новости

Иако су јуче, поједини медији објавили да су уведена нова правила у градском Заводу за јавно здравље и Секретаријату за образовање и дечију заштиту, су за "Новости" потврдили да нису послали никакав допис са новим мерама.

Према важећем епидемиолошким упутствима запослени који су потпуно вакцинисани, а од друге дозе је прошло најмање 14 дана или су у пртеклих шест месеци прележали КОВИД19, не морају да носе маску током рада у групи. Препоручено им је да избегавају активности, које захтевају боравак више њих истовремено у истом простору. За родитеље и остале који улазе у обданиште маске су обавезне, током боравка унутра.

По доласку детета у вртић обавезна је дезинфекција руку, а саветује се и мерење температуре. У летњем периоду је, обзиром, на мањи број деце и особља, могуће спајање група. Међутим, епидемиолози поручују да се групе не мењају често, како би се могла пратити епидемиолошка ситуација.

Ризик од преношења инфекције преко дидактичког материјала и играчака је, како се наводи у допису, мали. Препоручује се дезинфекција прањем топлом водом и детерџентом, пребрисавље алкохолом или потапање у дезинфекционо средство. Играчке, које се не могу опрати или пребрисати не треба користити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САМА САМ СЕ ПРИЈАВИЛА ПОЛИЦИЈИ Псовао ми мртву мајку! Дара тукла мушкарца од 2 метра - побеснела на Амиџића: Шта ти је смешно!