"ФАСАДА ПАДА" ПО ЧИТАВОМ ДОРЋОЛУ: Историјско језгро Београда препуно оронулих зграда које се круне, али планирана је њихова обнова

М. СТАНОЈКОВИЋ

07. 08. 2021. у 08:51

ШЕТЊА кроз централне престоничке улице може да буде права мини-историјска тура, да успут грађани не морају да воде рачуна да ли ће им се обрушити нешто на главу.

ФАСАДА ПАДА ПО ЧИТАВОМ ДОРЋОЛУ: Историјско језгро Београда препуно оронулих зграда које се круне, али планирана је њихова обнова

Архива

Фасаде на којима су дубоко уклесане године, не могу ни да се примете у мимоходу. Па тако, уместо да грађани обиђу знамениту зграду, морају да је заобиђу. Једна од њих је и зграда Института за метеорологију на углу Добрачине и Симине на којој већ пету годину заредом стоји натпис "фасада пада", којим је "скинута" одговорност за евентуалне незгоде. Док је на овом потезу много таквих за "заобилажење".

На сваком од прозора зграде Института стоји залепљено обавештење да пешаци заобиђу овај пролаз. Иако је била окачена и трака која је упозоравала на опасност, покидана је, па уколико пролазници не подигну главу, неће ни знати да су у ризику. Како је раније било речи, за реновирање ове фасаде потребно је много новца, а Институт је ранијих година добијао одговоре да у каси нема новца за њих. Иако срећом, досад није нико настрадао, једном приликом због кише је додатно "отежала" па се део обрушио на аутомобил.

Само неколико метара ниже, још једна опасност вреба са фасаде. И згради у којој је смештен Црвени крст Старог града у Симиној 19 потребна је ургентна помоћ. Корисници овог простора ставили су траку са упозорењем да би пешаци ипак, требало да пређу на другу страну. Па и они који су по помоћ кренули.

Општина Стари град у наредном периоду има у плану да обнови историјски важне зграде. Како су нам рекли у Секретаријату за стамбене и комуналне послове, Град је за 2021. годину определио 250 милиона динара за сређивање фасада.

- На основу Предлога фазне реализације који је израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда сачињен је Програм рестаурације фасада који обухвата објекте у просторно културно-историјској целини "Историјско језгро Београда" на територији општине Стари град - наводе у надлежном секретаријату. - Све заштићене просторно културно-историјске целине у архитектонско-урбанистичком смислу представљају непроцењиво наслеђе и сведочанство у оквиру хронологије развоја града Београда.Неопходно је сачувати њихову аутентичност што је идеја водиља Града Београда за планирану ревитализацију.

БЕСПОВРАТНО СУФИНАНСИРАЊЕ

ИЗ касе Општине Савски венац недавно је финасирано уређење улаза 45 зграда за шта је било опредељено око 40 милиона динара. Општина Стари град у истом износу финасира радове у око 600 вишеспратница. Ова средства опредељена су у оквиру пројекта за бесплатно суфинансирање активности на инвестиционом одржавању зграда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)