КОРАК БЛИЖЕ КА СТАНИЦИ: Изградња бетонске конструкције на коти 105 у Прокопу ушла је у завршну фазу

С. Б. М.

07. 08. 2021. у 06:47

РАДОВИ на изградњи бетонске конструкције на коти 105, изнад будућег првог и другог станичног колосека у железничкој станици "Београд центар", ушли су у завршну фазу. До сада је завршено више од 80 одсто уговореног посла, који је започет маја 2020. године.

КОРАК БЛИЖЕ КА СТАНИЦИ: Изградња бетонске конструкције на коти 105 у Прокопу ушла је у завршну фазу

Фото Инфраструктура железнице Србије

Када радови вредни око 1,257 милијарди динара буду завршени, биће изграђена, проширена и промењена бетонска конструкција површине од 35.743 квадратна метра.

- Ова конструкција у Прокопу налазиће се изнад будућег првог и другог станичног колосека, који до сада још нису изграђени. Сваки од њих дуг је 500 метара, а "Инфраструктура железнице Србије" започеће њихову изградњу чим се заврше радови на плочи. Завршетак свих пројектованих радова у железничкој станици "Београд центар" у складу је и са изградњом пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште, чија прва деоница између српске престонице и Новог Сада треба да буде завршена до краја 2021. године - наводе у "Инфраструктури".

Завршетак недостајућег дела надземне конструкције предуслов је и за изградњу станичне зграде. Њу ће, подсећамо, градити компанија "Рејлвеј сити Белгрејд", али и паркинг-места, комерцијалне садржаје и станове. Према уговору о јавно-приватном партнерству, Република Србија улаже земљиште и омогућује градњу на плочи, а партнер средства за градњу недостајућих садржаја на Прокопу.

КЛИЗИШТЕ ПРОБЛЕМ

ЖИТЕЉИ војних зграда око станице "Београд центар" недавно су се успротивили плану детаљне регулације овог дела града којим би се компанији "Рејлвеј сити Белгрејд" омогућила градња на делу за који станари тврде да је клизиште. Поднесци су на овај план поднети Граду, јер суграђани из ових солитера верују да ће градњом њихове вишеспратнице бити угрожене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)