ПОЧЕЛО УНИШТАВАЊЕ АМБРОЗИЈЕ: Третмани се спроводе на Бежанијској коси

Ј.Д.

04. 08. 2021. у 16:58

НА БЕЖАНИЈСКОЈ коси данас су почели третмани хемијског уништавања амброзије. Сузбијање ове коровске биљке спроводи се по стратегији који су радили стручњаци са Биолошког факултета Универзитета у Београду заједно са стручњацима Природно-математичког факултета и Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду.

ПОЧЕЛО УНИШТАВАЊЕ АМБРОЗИЈЕ: Третмани се спроводе на Бежанијској коси

Беоинфо

Суштина ове стратегије је да ће се сваке године повећавати површина на којој ће се спровести мониторинг, мапирање и уништавање ове биљке.

- По овом принципу прошле године је урађен мониторинг на 2.000 хектара, а на основу података са терена, амброзију смо циљано уништили на 1.200 хектара, што је око десет пута више површине у односу на 2019. годину - казао је први човек престонице Зоран Радојичић. - Ове године очекујемо да ћемо уништавање амброзије спровести на 30 одсто више површина него претходне године.

До сада је хемијским путем на око 70 хектара површине уништена амброзија, кошење је спроведено на 440 хектара у приградском делу, као и на 40 хектара у градском делу, а додатно су у току и редовне активности екипа ЈКП "Зеленило - Београд" које косе на 3.000 хектара јавних површина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)