ФИЗИЧКИ ПОСЛОВИ НАПУНЕ НОВЧАНИК: Током летњег периода, млади суграђани највише раде преко задруга

А. ВОЈИНОВИЋ

03. 08. 2021. у 08:51

ПОСЛОВЕ преко омладинских задруга млади у Београду најчешће траже током летњег распуста.

ФИЗИЧКИ ПОСЛОВИ НАПУНЕ НОВЧАНИК: Током летњег периода, млади суграђани највише раде преко задруга

Фото П. Милошевић

Са вишком слободног времена средњошколци и студенти слободно време без обавеза и испита неретко користе да би путем сезонских послова зарадили "који динар", а највише да би прикупили новац за летовање. Сатнице се претежно крећу од 200 до 350 динара, док су најплаћенији физички послови, где за дневну смену могу да зараде и до 3.500 динара.

Како су за "Новости" рекли у Омладинској задрузи "Гроф", код њих су тренутно најтраженији послови декларисање робе, утовар и истовар, подела флајера, испомоћ у малопродајним објектима, унос и обрада података, курирски послови, рад на рецепцији и у туристичким агенцијама, чишћење пословних простора и тржних центара. А такође, млади су заинтересовани и за различите врсте послова у оквиру угоститељских објеката - собарице, конобари, шанкери, помоћни радници у кухињи, кувари.

- Углавном средњошколци су заинтересовани за рад преко распуста како би зарадили новац за летовање. Минимална цена сата је 200 динара нето за омладинца, а највиша 350 за дневну смену (за ноћни рад следи увећање цене сата у складу са законом) - наводи, за наш лист, Славица Деспотовић, директор Омладинске задруге "Гроф". - Најбољу зараду момци могу остварити радом на физичким пословима где дневница износи од 2.500 до 3.500 динара.

Према речима наше саговорнице, они омладинци који су заинтересовани за рад могу посао пронаћи одмах, а како каже, највише прихватају оне послове на којима могу пристојно да зараде за један месец.

- Радим преко омладинске задруге годинама, а преко лета најчешће јер тада имам највише слободног времена - говори за "Новости" студенткиња Теодора П. са Чукарице. - Тренутно сам упослена у магацину где склапам кутијице за парфеме, а по сату ме плаћају 220 динара за осам сати рада. Од тог новца ићи ћу на летовање.

Осим интересовања младих за сезонске послове у Србији, према подацима надлежних из престоничких задруга, омладинци су нарочито заинтересовани и за рад у земљама региона, где могу да зараде још више новца.

БЕЗ ПРЕКИДА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

ПРЕТХОДНЕ године за време ванредног стања услед епидемије вируса корона млади су такође тражили послове преко омладинских задруга. Иако је понуда због ситуације била с разлогом мања, највише послова је било за оператере у кол-центрима јер су могли да се обављају од куће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)