ПЕТОРО СЕ СУМЊИЧИ ЗА УРУШАВАЊЕ: Кривична пријава после несреће у Видовданској 2А, заменик тужиоца шаље позиве за саслушање

С. Б. МИЛОШЕВИЋ - М. СТАНОЈКОВИЋ

23. 07. 2021. у 08:51

КРИВИЧНА пријава против петоро одговорних особа осумњичених за урушавање зграде у Видовданској улици на Врачару у четвртак је коначно стигла у Прво основно јавно тужилаштво. И док се у јавности даље спекулише о томе ко су кривци и "позадински" инвеститор, ова сазнања требало би да буду обелодањена за 15 дана када осумњичени са својим изјавама изађу пред тужиоца.

ПЕТОРО СЕ СУМЊИЧИ ЗА УРУШАВАЊЕ: Кривична пријава после несреће у Видовданској 2А, заменик тужиоца шаље позиве за саслушање

Фото З. Јовановић

Пријава је, како, за "Новости", кажу у Тужилаштву, поднета против Б. С. као инвеститора радова, извођача радова и осумњиченог Р. М., те против предузетника Г. М., осумњичених Р. Д. и П. Т. као одговорних лица задужених за грађевински надзор.

- Осумњичени да су учинили тешко дело против опште сигурности су инвеститор радова, извођач и надзорни орган који су учинили наведено кривично дело приликом руковођења, а остала лица приликом извођења грађевинских радова. Поступајући заменик тужиоца данас ће послати позиве за саслушање - рекли су у Првом основном јавном тужилаштву.

Како за наш лист, појашњава, адвокат Александар Цвејић, истрага о овом случају неће бити кратка, а колико ће бити дубока и шта ће се открити зависи од тужилаштва.

- Овде су у проблему грађевинска фирма која је изводила радове, односно копала темељну јаму и надзорни орган који је требало да контролише да ли се све ради у складу са пројектом. - Тај који је копао, морао је да зна ко га је ангажовао, шта му је казао да треба да ради. Све то ће се утврдити вештачењем - каже Цвејић.

Инвеститор у овом случају, како појашњава Цвејић, може да буде обичан човек, који се не разуме у грађевину и који само ангажује фирму за градњу.

- Директно су одговорни извођач и надзор, наравно ако су све дозволе инвеститора у реду. Уједно, власници парцеле и фиктивни инвеститори, са правим инвеститором сигурно имају склопљен уговор о заједничкој градњи или о пословно-техничкој сарадњи. Њих оштећени могу да гоне касније у парничном поступку, али у принципу штета би требало да се наплати од оних који буду проглашени кривим, а то су највероватније извођач и надзор - наводи Цвејић.

Осумњичени Б. С. је Слободан Божић, који се заједно са Вером и Борисавом Божићем води као власник парцеле, који су у међувремену, пре почетка радова, основали фирму "Фемили инвест плус". Подсећамо, на табли се као извођач радова помиње само Милица Мишић и други (ти други су заправо Божићи). У поменутој фирми "Новостима" су спустили слушалицу.

Осумњичени Р. М. је Милован Радојевић, власник фирме "Ропебер студио д. о. о." која је на табли била наведена као инвеститор радова. Ипак, како је за наш лист јуче, као и у петак, рекао Радојевић, који се од првог дана помиње као извођач, његови радници нису крочили на градилиште. На питање ко је фамозни "Бора" кога сви у разговору помињу као главног инвеститора и оног ко је руководио радовима, Радојевић наводи да је реч о горепоменутом Борисаву Божићу. Као и да је он за њега једини инвеститор, док не зна да иза њега стоји неко други.

- Понављам, раскинуо сам уговор са фирмом "Фемили инвест плус" почетком јула, пре него што су радови и почели - објашњава Радојевић. - Нисмо се усагласили око темпа радова, јер ми нисмо могли брже, што је био главни захтев. Све време комуницирао сам са Бором усмено, а на папиру се договорио са "Фемили инвест плус".

ГРАД ЗИДА ЗА СТАНАРЕ

ЗБОГ пропуста у радовима приликом копања темељне јаме, 16. јула обрушила се зграда на суседној парцели у Видовданској 2А. Само пуком срећом, станари су успели да изађу пре него што се део срушио. Иако је обећано се јама затрпати и обезебедити објекат од даљег пропадања, друго обрушавање догодило се у уторак 20. јула. У среду су станари постигли договор са Градом да им Дирекција за грађевинско земљиште изгради зграду у којој би добили станове, а остатак јединица би био за тржиште. За то време, смештај годину дана би плаћао Град, који би се наплатио у име станара од инвеститора.

НАМЕРНО ПОТКОПАО ТЕМЕЉЕ?

ПРЕМА речима адвоката Цвејића, не искључује се могућност да је неко с намером поткопао темеље зграде која има само седам станова, како би на том месту никло 20 и више нових стамбених јединица. Наводи и да би то било екстремно опасан план у сваком погледу, пошто је у овом случају могло да буде мртвих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)