КРИВИЧНЕ НА ЧЕКАЊУ: Још један део оштећене зграде у Видовданској улици број 2а на Врачару це поново затресао и обрушио

М. СТАНОЈКОВИЋ

21. 07. 2021. у 06:47

ДРАМАТИЧНИМ сценама поновног урушавања зграде у Видовданској улици на Врачару јуче је, пуком случајношћу, присуствовао део станара!

КРИВИЧНЕ НА ЧЕКАЊУ: Још један део оштећене зграде у Видовданској улици број 2а на Врачару це поново затресао и обрушио

Фото З. Јовановић

У тренутку када су дошли да извиде да ли је затрпавање јаме настављено, како им је обећано, пред очима им је нестао још део зграде. Подношење кривичне пријаве поводом овог случаја очекује се у кратком року.

- Поступајући заменик јавног тужиоца дао је налог полицији које радње треба да преузме, које лице је окривљено и за које кривично дело те да полиција обави неопходне провере.

Кривична пријава није још поднета тужилаштву - сазнају "Новости" незванично у Првом основном јавном тужилаштву.

Дан након састанка са градским челницима, на којем су им предочене три могућности за решење њиховог проблема, део станара, који од петка дане проводи у незвесности и нужном смештају, отишао је до старе адресе да провери да ли се насипање обавља по договору.

- На терену је био један багериста, који је баш у том тренутку затворио ограду и рекао како му је шеф наредио да заустави насипање. На питање да ли му је то инвеститор рекао, нисмо добили договор. После неколико минута од тог разговора с њим, пред нама се срушио и део зграде који је висио. Сведоци смо да не постоји воља да се заустави даље пропадање и да је намера да се зграда цела сруши - објашњава немилу сцену Стефан Нихић.

Део стана који је од првог урушавања висио у ваздуху јуче је дефинитивно пропао. Остатке своје кухиње, висеће елементе посматрала је нетремице са улице Љубица Станковић. Стан преполовљен, а на остацима прозорског окна лелујала се завеса.

- Мој кухиња је висила досад. Имали смо обећања да бар нешто моћи да спасе. Јуче ујутру, само су ми комшије јавиле да се урушио и тај део. Сад гледам у отворени стан који виси над јамом и надам се да ће остатак моћи да се сачува - каже Љубица.

Како су се на терену уверили репортери "Новости", полиција је након урушавања затворила део улице, а осим што је накратко гарђевинска инспекција свратила на терен, нико се од надлежних није појавио нити обратио станарима.

- Обећано нам је да ће наставити да се насипа јама, да ће бити десет камиона присутно, али из непознатих разлога, са тим се стало. Очигледно им је интерес да све пропадне. Обећавамо ако се зграда сруши, доћи ћемо са пријатељима и копаћемо по рушевинама да дођемо до својих ствари.

Како је за "Новости" испричао Милан Јанковић, власник фирме "Јанковић" из Лештана, чији су радници и грађевинске машине биле ангажоване на градилишту, он је јуче ујутру послао свог багеристу да настави са насипањем земље.

- У једном моменту сам га повукао јер он ради у делу испод зграде која се руши и није безбедно ни за њега да буде ту - каже Јанковић. - Када ће се насипање наставити, не знам, а требао би да буде готов пројекат за обезбеђивање зграде.

На питање да ли се чуо са инвеститором, рекао нам је да он први пут са њим сарађује, да тачно име фирме не зна, као и да није још наплатио своје досадашње радове.

Фото З. Јовановић

У Секретаријату за инпекцијске послове поновили су да су обустављени сви радови, осим радова на обезбеђивању темељне јаме, које је инвеститор дужан да уради. Такође, упозорили су станаре да никако не улазе у станове јер је небезбедно. Ипак, на питања о јучерашњем догађању, нису одговорили.

- Инвеститору је наложено да изради одговарајућу пројектну документацију која се односи на обезбеђивање јаме и суседних објеката - наводе у Секретаријату. Она треба да буде оверена од одговорног пројектанта, а хитно треба да се приступи радовима како би се обезебедила сигурност суседних објеката, околине и саобраћаја.

ОГОРЧЕНИ Станари Видовданске 2А, Фото З. Јовановић

ПОНУЂЕНЕ ТРИ МОГУЋНОСТИ

ПРВО обрушавање згарде у Видовданској 2А догодило је у петак 16. јула око 12.00 као последица побијања шипова на суседној парцели. Станари су евакуисани и нико није повређен. Од тада, део њих смештен је у Хотелу Славија, део је сам пронашао привремени смештај. На састанку који су у понедељак имали у Скупштини града предочене су им три могућности за решавање проблема. Да сами нађу инвеститора који би изградио нову зграду и од кога би добили станове, да зграду подигне Дирекција за градско грађевинско земљиште Града или да сами туже инвеститора и да се наплате. Данас се очекује нови састанак, на ком би требало да станари предоче прихваћено решење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)