НАКОН УРУШАВАЊА ЗГРАДЕ НА ВРАЧАРУ ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Против одговорних биће поднета кривична пријава, јама није прописно обезбеђена

Н.Б.

16. 07. 2021. у 21:35

ПРВО основно јавно тужилаштво у Београду огласило се поводом данашњег урушавања зграде у Видовданској на Врачару.

НАКОН УРУШАВАЊА ЗГРАДЕ НА ВРАЧАРУ ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Против одговорних биће поднета кривична пријава, јама није прописно обезбеђена

Фото: Д.Миловановић

- У вези догађаја од 16.7.2021. године када се на Врачару урушио део зграде у Видовданској улици Грађевинска инспекција и полиција су извршили увиђај и по налогу Првог основног тужилаштва саслушали одговорна лица извођача радова на градилишту, као и инвеститоре објекта која су физичка лица - наводи се.

- Из до сада прикупљених доказа произлази основана сумња да је извршено кривично дело Тешко дело против опште безбедности из Чл. 288 КЗ-а. Такође, након увиђаја и изјава и прегледа документације, произилази да темељна јама није била прописно и довољно обезбеђена, односно да је иста била обезбеђена супротно прописима и пројекту који је одобрен, услед чега је највероватније дошло до пуцања шипова и обрушавања. Надлежна инспекција је по хитном поступку наложила санацију темељне јаме како би се обезбедило градилиште и спрецило даље урушавање - додаје се у саопштењу.

- Против одговорних лица биће поднета кривична пријава у редовном поступку јер не постоје разлози за одређивање притвора. Наиме, сви учиниоци су држављани Србије и имају уредно пребивалиште, затим сви докази су обезбеђени, а управо извођац радова мора санирати темељну јаму по хитном поступку и то што пре због најаве кише и пљускова у наредном периоду. Поред тога што градилиште мора брзо да се обезбеди и санира да не буде још тежих последица, потребно је одмах преговарати око накнаде штете са оштећенима - наводе из Тужилаштва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)