ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ ГРАДСКЕ ЧИСТОЋЕ: Препарат за запрашивање комараца безопасан по људе, кривична пријава против оних који шире неистину!

Танјуг

02. 07. 2021. у 21:25

ЈКП „Градска чистоћа“ саопштило је данас да за сузбијање комараца у Београду користи потпуно безопасан препрат и најавило да ће поднети кривичну пријаву против председнице Градског одбора Странке слободе и правде Миле Поповић због, како наводе, отвореног позива на линч запослених у овом јавном предузећу.

ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ ГРАДСКЕ ЧИСТОЋЕ: Препарат за запрашивање комараца безопасан по људе, кривична пријава против оних који шире неистину!

Фото Танјуг

Директор "Чистоће" Марко Попадић изјавио је да Поповић износи неистине и да то предузеће од када је преузело послове из области Дератизације, дезинфекције и дезинсекције и стручни кадар и опрему од Завода за биоциде и медицинску технологију, никада није користило евро дизел у сврху растварача препарата за сузбијање комараца.

У саопштењу Градска чистоћа наводи да Поповић не поседује знање о акцијама на пољу ДДД, али да своје незнање користи за политизацију теме што оцењују као срамно.

- Ширењем неистина и дезинформација само се изазива страх код суграђана, а госпођа Поповић тиме отворено подстиче насиље према запосленима у ЈКП „Градска чистоћа“, због чега ћемо председницу ГрО Београд Странке слободе и правде сматрати одговорном за сваки следећи напад на екипе које спроводе акције сузбијања комараца - навео је Попадић.

Он указује да Поповић није добро информисана када се дрзнула да прозове стручност екипа ЈКП „Градска чистоћа“ у жељи да уздигне кућу из које је стручни кадар заправо и дошао.

- Јануара 2020. године од Завода за биоциде и медицинску екологију, који се до тада бавио овим послом, а затим са градског прешао на републички ниво, ЈКП „Градска чистоћа“ преузело је препарате, возила и опрему, а у „Чистоћу“ је прешао и стручни кадар заједно са оперативом, што демантује наводе госпође Поповић да људи који се баве овим послом нису стручни - истакао је Попадић.

Он наводи да су у ЈКП "Градска чистоћа“ прешли ветеринари, биолози, инжењери заштите биља, молекуларни биолози, виши санитарни техничари и санитарни теничари, а међу више од 50 запослених у Сектору екологије и унапређења животне средине који броји 51 запослени, су доктори и мастери биолошких наука и епидемиологије.

Попадић каже да Поповић покушава да обмане грађане тврдећи да ЈКП „Градска чистоћа“ користи дизел као растварач, а да је установа која се раније бавила овим послом користила „бело уље“ те да су ефекти сузбијања по њеном, вероватно стручном мишљењу, били бољи.

- Госпођа Поповић изгледа има само информације о сузбијању комараца у претходне две године, када се заиста користило бело минерално уље као растварач препарата, али очигледно не зна да се пре 2019. године користио евро дизел, који је тада био дозвољен - навео је Попадић.

Током 2020. године за мере сузбијања ових инсеката коришћено је бело минерално уље, тада преузето од Завода за биоциде и медицинску технологију, док се ове године оригинални швајцарски препарат, који се користи за сузбијање комараца, раствара са у уљним растварачем на бази сировог уља јестивих уљарица, што га чини у потпуности биоразградивим и безопасним по животну средину, људе и животиње, указао је Попадић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)