ДОСТА ЈЕ БИЛО "КУВАЊА": Не укључују климу да уштеде гориво, а неки неће на сервис

Б. Б.

01. 07. 2021. у 07:41

ЗАМЕНИК градоначелника Горан Весић наложио је секретаријатима за јавни превоз и инспекцијске послове да одмах почну контролу рада клима уређаја у јавном превозу, као и да оштро буду кажњени они у чијим возилима не раде расхладни уређаји.

ДОСТА ЈЕ БИЛО КУВАЊА: Не укључују климу да уштеде гориво, а неки неће на сервис

Фото: Д.Миловановић

Весић је нагласио да је невероватно да сваког лета имамо исту причу, када је у питању климатизација у возилима градског превоза.

Београђани се већ данима, на температури од 35 и више степени, додатно "кувају" у аутобусима, трамвајима и тролејбусима. Ретки су они, који имају среће, да уђу у расхлађено возило.

- Неки не укључују климу како би штедели гориво, а неке не интересује да поправе климе - рекао је Весић. - А зашто би када се власници и директори тих компанија возе у климатизованим колима? Не знам како их није срамота. Кажњаваћемо их, а моја порука приватним превозницима је да им ускоро истиче уговор и да град неће убудуће да ради са онима који су бахати.

Заменик градоначелника је објаснио да се током летњег реда вожње, на градским линијама налази укупно 1.136 возила, од којих 736 ГСП (569 аутобуса, 70 тролејбуса, 98 трамваја) и 400 приватних превозника, док на приградским линијама путнике превозе 242 возила "Ласте", "Ластре" и "Стреле".

- Према извештају ГСП, клима уређаји су исправни у 425 аутобуса, свакодневно их поправљају у 7-8 возила, тако да ће за десет дана клима уређаји радити у 500, односно у свим аутобусима у којима је то технички могуће - рекао је Весић. - ГСП у возном парку има око 100 аутобуса који немају фабрички уграђене климе и који су старији од десет година. Они ће бити замењени у првој половини наредне године са нових 100 аутобуса за чију куповину смо расписали тендер. Сваког дана, током лета, за излазак на трасу припремимо 600 аутобуса да би Београђане превозило 569.

Када је реч о тролејбусима, Весић је истакао да су клима уређаји исправни у 53 возила и свакодневно се поправљају у по три, тако да ће за 6-7 дана климе радити у свим тролејбусима. Што се трамваја тиче, он је истакао да у старим не постоји начин да се угради клима, тако да она ради само у 30 нових возила.

КОД ПРИВАТНИКА ПОЛА НЕИСПРАВНО

- МНОГО већи проблем је 400 аутобуса приватних превозника у којима у скоро половини, односно у преко 190 возила, не раде клима уређаји - рекао је Весић. - Имају рок, као и ГСП, да поправе клима уређаје. Тамо где су клима уређаји исправни, а не укључују их, како би штедели гориво, биће већ од данас казни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)