ВОДА У ВРЧИНУ ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Узорци из бунара послати на испитивање, чекају се резултати

Ј. Д.

01. 07. 2021. у 08:21

ПРОБЛЕМ са водоснабдевањем у грочанском насељу Врчин требало би да буде решен до краја недеље.

ВОДА У ВРЧИНУ ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Узорци из бунара послати на испитивање, чекају се резултати

Фото: Д.Миловановић

Радови на повезивању између резервоара приватног водовода фирме "Мале воде" и водоводне мреже у Врчину су завршени. Бунар је испран, а вода послата на анализу чији се резултати очекују за неколико дана. Уколико се покаже да је вода употребљива за пиће, мрежа ће одмах бити пуштена у рад.

- Технички део је завршен, сада само чекамо резултат анализе - рекао је, за "Новости", Мирко Добријевић, директор ЈП "Водовод и канализација Гроцка". - Капацитет локалног водовода је 12 литара у секунди, а сада када је мрежа грочанског предузећа спојена са приватним водоводом овај капацитет биће појачан са још шест до осам литара у секунди.

Такође, из овог приватног бунара се тренутно снадбевају школа и обданиште у Врчину. Како би свако домаћинство у овом насељу бар у једном делу дана имало воде, уведене су рестрикције у целом месту. Такође, у сарадњи са Градом, у овај део општине стигле су и четири цистерне са водом за пиће које обилазе делове Врчина и једна коју је обезбедила општина.

Трајно решење овог проблема свакако је изградња дистрибутивних цевовода за који су уговор недавно потписали Град и Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу. Нето вредност уговорених радова је 1,14 милијарди динара и извоћач радова биће уведен у посао 1. јула. Радови ће трајати девет месеци, тако да ће у пролеће следеће године бити створени услови за прикључење грађана насеља Гроцка и Врчин на градску водоводну мрежу.

УПОРНИ У ПРОТЕСТИМА

КАКО још није успостављено нормално водоснабдевање у Врчину, незадовољни становници овог краја се сваке вечери у знак протеста окупљају код излаза на ауто-пут. Истичу да ће се протесним скуповима наставити све док не буде било воде у сваком домаћинству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)