СУВЕ ЧЕСМЕ НА ОБОДУ БЕОГРАДА: Појачане контроле, инспектори казнили 23 корисника због расипања воде

Е. Б. Р.

26. 06. 2021. у 09:17

ТРОПСКЕ врелине осушиле су чесме у приградским деловима Београда, које и иначе кубуре са водоснабдевањем.

СУВЕ ЧЕСМЕ НА ОБОДУ БЕОГРАДА: Појачане контроле, инспектори казнили 23 корисника због расипања воде

Фото Архива ВН

Претходних дана, када је жива на термометру скочила до 40. подеока, делови Барајева, Лазаревца, Младеновца, Гроцке и Сопота нису имали воду, а неки и по два дана узастопно! Надлежни уверавају да је ситуација стабилна, те да су резервоари очувани и нигде нису потпуно испражњени.

Ипак, житељи сурчинских насеља Бечмен, Петровчић и Прогар ових дана имају великих проблема са притиском у цевима. Према речима председника ГО Сурчин Стевана Шуше, најгоре је увече када су чесме готово суве.

- Сваког лета имамо велики проблем, али ово је најгоре досад - објашњава Шуша за наш лист. Увече вода истиче кап по кап, готово да је и нема. Грађани се жале, било је много притужби. Нема цистерни, а бунари су слаби. Поједини суграђани су пунили цистерне на хидрантима, те сам захтевао од ЈКП "Београдски водовод и канализација" да их затворе, јер они нису намењени за то. Сем у насељима, велики проблем је и у самом центру општине.

Фото Архива ВН

У Барајеву је сада готово дуплирана потрошња воде, што због расхлађивања, што због оних који су похрлили у викендице где нису долазили више од годину дана. Како је рекао први човек ове општине Слободан Адамовић, стање је сада стабилно и цело Барајево је јуче имало воду, али суграђани морају да буду одговорнији и не расипају драгоцену течност.

- Грађани су због високих температура знатно више користили воду у неким деловима Барајева - каже Адамовић. - Дуплирана је потрошња у претходних неколико дана.

Адамовић је, како нам је испричао, апеловао на надлежне из "Водовода" да посебно обрате пажњу на насеље Гај у којем има највише стамбених зграда, као и да се у неким местима спроведе планско искључивање воде.

Средином недеље, ситуација са водоснабдевањем погоршала се у Младеновцу, када је, без претходне најаве и обавештења ЈКП "Младеновац", са електричне мреже искључено пет рени бунара. Тиме је производња драгоцене течности смањена за 25 литара по секунди. После два тешка дана, младеновачки Штаб за ванредне ситуације саопштио је да је стање са водоснабдевањем боље. Ипак, за домаћинства у појединим деловима који припадају другој висинској зони, може бити кратких прекида у снабдевању или замућења воде.

Град Београд се екстремно високим температурама прилагођава као елементарној непогоди, рекао је заменик градоначелника Горан Весић и рекао да је систем "Београдског водовода и канализације" стабилан, а да се хаварије дешавају на другим, критичним системима. Према његовим речима, у четвртак је на терену било 30 екипа и кажњена су 23 корисника због ненаменског трошења воде.

- Заливају се баште, перу улице, неки имају своје базене, а потом неко нема довољан притисак или нема воду - истиче Весић. - Највише инспекције је у подавалским селима, Гроцкој, Барајеву, Обреновцу. Помоћи ћемо и грочанском водоводу да се избори са овом ситуацијом, а право решење за Врчин биће када у марту следеће године прикључимо Гроцку и Врчин на регионални водовод Макиш - Младеновац.

Весић подсећа да се ради и водовод у Ритопеку, који ће бити завршен у новембру и већи део овог насеља биће прикључен на градску воду.

- Грађани Врчина следеће године неће имати овакве проблеме јер ће бити прикључени на градски водовод - најавио је заменик градоначелника.

Он каже да се, осим кажњавања, мора наћи и решење за то да не се не могу користити велике количине воде за заливање башта, те да се размишља о увођењу блок-тарифа.

Иначе, други дан заредом, грађани Врчина протестовали су у центру насеља, а група људи покушала је и да блокира ауто-пут. На овај начин изразили су гнев због вишедеценијског проблема са рестрикцијама. Грађанима се обратио и директор локалног водовода Мирко Добријевић, који је саопштио да ће уз помоћ приватног бунара надоместити недостатак капацитета. Ипак, мештанима ово решење не одговара, јер ће до остварења сарадње проћи још најмање две недеље.

У ЛАЗАРЕВЦУ РЕСТРИКЦИЈЕ ДВЕ ВЕЧЕРИ

НА теритирији Лазаревца, уверавају из ове општине, није било већих проблема, али постоје месне заједнице у којима је водоснабдевање слабије без обзира на температуре.

- У тим месним заједницама постављене су цистерне са водом. Имали смо рестрикције две вечери од 23 до пет ујутру, али то је била једна од мера предострожности како бисмо сачували воду током ових врелих дана. Нисмо имали пријаве да је у неком делу општине било већих проблема, и да воде није било - кажу из ГО Лазаревац.

У СЕКУНДИ 6.600 ЛИТАРА

ЈКП "Београдски водовод и канализација" сваког секунда произведе 6.600 литара воде, што је много више од пројектованог капацитета од око 6.000 литара. Према Весићевим речима, убрзано се ради на пројектовању фабрике за прераду пијаће воде Макиш 3, која би требало да донесе нових 5.000 литара у секунди, чиме би се Београд обезбедио водом у наредних 20 до 30 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)