КАЗНЕ ЗБОГ РАСИПАЊА ВОДЕ Весић: Заливају се баште, перу улице, неки имају базене, могућа и блок тарифа!

Танјуг

25. 06. 2021. у 10:43

ЗАМЕНИК градоначелника Београда Горан Весић изјавио је јутрос да је водосистем у Београду стабилан, да су сви резервоари очувани и да нигде нису потпуно испажњени.

КАЗНЕ ЗБОГ РАСИПАЊА ВОДЕ Весић: Заливају се баште, перу улице, неки имају базене, могућа и блок тарифа!

Фото: П. Митић

Он је захвалио радницима ЈКП Београдски водовод и канализација који су, како је навео, успели у оваквим условима да одрже водосистем.

- И даље су екстремно високе температуре и права су елементарна непогода. Град се прилагођава да функционише као и у свакој елементарној непогоди. Ми смо се за ово припремили јер су високе температуре биле најављене. Хаварије се дешавају на другим системима и јасно је да су ти системи врло критични - рекао је Весић за Студио Б.

- Ми производимо 6.600 литара воде у секунди, што је много више од пројектованог капацитета који је око 6.000 литара - навео је Весић и додао да се производи око десет процената више него што је пројектована фабрика Макиш.

- Када завршимо реконструкцију језера следеће године имаћемо нових 1.000 литара и убрзано улазимо у пројектовање фабрике за прераду пијаће воде Макиш три, која би требало да донесе нових 5.000 литара у секунди, чиме бисмо Београд обезбедили водом у наредних двадесет до тридесет година - истакао је Весић.

Према његовим речима, јуче је на терену било 30 екипа и кажњена су 23 корисника због ненаменског трошења воде.

- Заливају се баште, перу улице, неки имају своје базене, а потом неко нема довољан притисак или нема воду. Највише инспекције је у подавалским селима, Гроцкој, Барајеву, Обреновцу. Јутрос сам у водоводу имао оперативни састанак и данас ћемо хитно послати цистерну у Врчин, а помажемо колико можемо грочанском водоводу да се избори са овом ситуацијом. Суштински, право решење за Врчин ће бити када у марту следеће године приклучимо Врчин и Гроцку на регионални водовод Макиш - Младеновац - рекао је Весић.

У међувремену ради се, каже, и водовод у Ритопеку, који ће у новембру бити завршен и највећи део Ритопека ће бити прикључен на градску воду. "Тако да грађани Врчина следеће године неће имати овакве проблеме јер ће бити прикључени на градски водовод", појаснио је Весић.

Како је рекао, осим кажњавања морамо да нађемо решење за то да не могу да се заливају баште и да се троше енормне количине воде, те се размишља о увођењу блок тарифа.

- Мислим да смо шпиц прошли, успели смо да сачувамо стабилност нашег система и већина грађана у сваком тренутку има воду - навео је заменик градоначелника.

Било је, како каже, и неколико инцидентних ситуација, био је проблем са младеновачким водоводом, а те ситуације се решавају на терену.

- Молим грађане за стрпљење и када будемо урадили Макиш три и наставили са ширењем водоводне мреже већина грађана Београда више неће имати овакве проблеме, али ћемо наћи решење као што је и у многим европским земљама да се зна колико се троши воде по човеку, колика је уобичајена потрошња, а за заливање и друге ствари плаћаће се вода скупље - закључио је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)