ИНТЕРВЈУ - МИЛОШ СИМИЋ ПРЕДСЕДНИК ГО РАКОВИЦА: Ресничко језеро је крупан залогај

Г. Новаковић

22. 06. 2021. у 15:49

ОДГОВОРНА функција председника Општине Раковица у раним тридесетим годинама Милоша Симића није застрашила када је ступио на дужност.

ИНТЕРВЈУ - МИЛОШ СИМИЋ ПРЕДСЕДНИК ГО РАКОВИЦА: Ресничко језеро је крупан залогај

Фото Архива

Наследивши дугогодишњег првог човека локала Владана Коцића, настоји да обећања дата грађанима испуни. Тако ће део Миљаковчана коначно добити канализацију, регулација Кијевског потока све је ближа, а остаје и комплетна реконструкција Основне школе "Бранко Ћопић". На столу током мандата биће озбиљних тема, али како каже Симић, као некадашњи члан Општинског већа, имао је времена да се упозна са проблемима.

- Када сам ступио да дужност председника Општине страх није постојао, али била је присутна позитивна трема. Она ме подсећала да ово место не схватим здраво за готово и да имам велику одговорност према грађанима.

*Шта сте наследили од претходника Владана Коцића као незавршено?

- Постоји неколико пројеката који су били обећани, али су због пандемије одложени. Ту пре свега мислим на почетак радова на изградњи канализације за насеље Миљаковац 3. Грађанима овог насеља и Сунчаног брега обећали смо изградњу вртића и тај посао ћемо почети ове године. Ускоро настављамо и радове на језеру у Реснику које претварамо у туристичку атракцију Раковице и Београда. Очекујемо да се заврше радови на проширењу Булевара патријарха Павла на делу од раскрснице са Улицом Пере Велимировића до Моста на Ади. Настављени су радови на регулацији Кијевског потока, почела је друга фаза. Остаје нам и да извршимо комплетну реконструкцију Основне школе "Бранко Ћопић". Такође планирамо потпуну реконструкцију Месне заједнице Петлово брдо.

*Који је тренутно најсложенији посао на територији Општине?

- Компликован посао одвија се око језера у Реснику. Док градимо нове садржаје, паралелно радимо и на томе да створимо услове да доведемо инвеститоре који ће на језеру градити спортско-рекреативни комплекс. Такође, сложен посао је био око забране рада предузећима која третирају опасан и неопасан отпад у Раковици, а за која смо оправдано сумњали да својим радом угрожавају здравље грађана. Борба је трајала пуних девет година пре него што је дала резултате. Једна фирма је већ изгубила дозволу за рад, за другу очекујемо сличан резултат.

*Општина Раковица је после преузимања процеса легализације од Града, за објекте до 400 квадрата, издала свега 76 решења. Како коментаришете овај број наспрам 10.697 преузетих предмета?

- Број решења на први поглед делује мали, али иза сваког добијеног стоји огроман посао. Није проблем легализовати објекат који има све неопходне папире, али највећи број предмета нема потпуну документацију. У Раковици смо процес олакшали тако што смо довели Катастар у зграду наше општине, тако да грађани који легализују објекат могу све да заврше на једном месту.

*Постоји ли план да се уреди део око тржног центра "Биг Раковица"?

- Највећи део земљишта око шопинг-мола припада појединим раковичким фабрикама које више не раде. Постоји идеја да се тај простор искористи за инвестиције, или за неку другу намену, али док се не одлучи у које ће сврхе бити искоришћен, ми ћемо се трудити да одржавамо комунални ред.

*Недавно сте постали отац. У каквој Раковици желите да одраста ваш син?

- Желим да моје и свако друго дете одраста у безбедној средини, да ја као родитељ, и он као дете, немамо страх да нешто непријатно може да му се догоди. Раковицу од 2012. године подижемо и од ње правимо модерну београдску општину, довољно далеко од центра да пружа мир, а довољно динамичну са многим садржајима да понуди све што је младом човеку неопходно.

ЧАСТ ДА ПОМОГНЕ КОМШИЈАМА

О ангажману на почетку вакцинације, када је одводио суграђане да приме прву дозу, Симић скромно прича.

- Нисам ја једини функционер у Раковици који је то радио. За мене лично била је част да помогнем својим комшијама. Мислим да смо на тај начин послали поруку да смо ми ту увек за наше грађане и да нисмо недоступни или недодирљиви.

РАДОВИ НА ЗГРАДАМА

У СКЛОПУ пројекта "Раковица мисли на зграде", Општина ће финансирати радове на зградама, на улазима, ходницима и заједничким просторијама. Током ове године, Општину чека много асфалтирања, као и интервенција на пешачким стазама и степеништима у насељима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)