КЊИГЕ БЕСПЛАТНО ИЛИ ПО ЗАКОНУ? У ОШ "Ослободиоци Београда" неспоразуми због избора уџбеника

Љ. Б.

10. 06. 2021. у 07:52

У ОСНОВНОЈ школи "Ослободиоци Београда" од априла траје рат између родитеља и директорке школе Бранке Бечановић око уџбеника.

КЊИГЕ БЕСПЛАТНО ИЛИ ПО ЗАКОНУ? У ОШ Ослободиоци Београда неспоразуми због избора уџбеника

Фото Архива

Док родитељи сматрају да имају право да наруче бесплатне уџбенике, директорка, како тврде, инсистира да се узму комплети које је Наставно веће изабрало.

На захтеве родитеља она наводно одговара претњом кривичном пријавом. Родитељи сматрају да је тако ригидан став директорке последица чињенице да је она дугогодишњи аутор уџбеника за издавачке куће "Герундијум" и "Клет", чији су уџбеници најзаступљенији на списку који управа школе налаже родитељима да их морају купити.

Међутим, директорка Бечановић за "Новости" каже да су уџбеници избрани по законској процедури. А на питање да ли је тачно да инсиситира да се купују уџбеници издавачких кућа за које она ради, одговара:

- Није тачно да инсистирам на томе. То је нека друга прича и нема везе са овом законском процедуром.

СПОРНО Учила сза основце, Фото Архива

Као и прошлих година, школа је објавила избор одабраних уџбеничких комплета за наредну школску годину.

- Међутим, ове године школе имају могућност да наруче бесплатне уџбенике у штампаној форми са сајта "Бесплатна библиотека" - каже један од родитеља. Те уџбенике одобрило је Министарство просвете, а штампао их је Завод за уџбенике, као и неколико других издавача.

Фото Архива

Добијају се у штампаној форми, потпуно бесплатно, а изгледају исто као и сви други који се купују укњижарама.

Савет родитеља је у априлу написао петицију директорки школе да допусти да се макар за неке предмете уважи могућност да родитељи набаве поменуте бесплатне уџбенике, што је она одбила.

Ту петицију је потписало 2/3 родитеља целе школе. Поново су написали директорки допис у ком је обавештавају да нису у финансијској могућности да купе све уџбенике које школа налаже.

Примера ради, цена комплета за седми разред је 16.000 динара.

- Ја сам једини запослен у мојој породици, која има два школарца. За моја два ђака само уџбеници коштају 25.000. То мој буџет не може да поднесе - каже један од родитеља.

АПЕЛ МИНИСТРУ

РОДИТЕЉИ су упутили и апел министру просвете Бранку Ружићу и заштитнику грађана Зорану Пашалићу у ком су навели како верују да су наставници испоштовали законску процедуру приликом избора уџбеника, али да су се родитељи због епидемије нашли у ситуацији да не могу деци да приуште поменуте уџбенике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)