ЛИТИЈА ПОЛАЗИ У 19.00: Крсна слава града Спасовдан у четвртак ће бити обележена другачијим молитвеним ходом и сатницом

Р. Др.

08. 06. 2021. у 08:51

ЛИТИЈУ која ће на Спасовдан, крсну славу Београда, бити одржана централним градским улицама, први пут предводиће патријарх Порфирије, који ће корачати под аутентичним "небом" - церемонијалним црквеним балдахином који је припадао патријарху Јосифу Рајачићу.

ЛИТИЈА ПОЛАЗИ У 19.00: Крсна слава града Спасовдан у четвртак ће бити обележена другачијим молитвеним ходом и сатницом

Фото И. Маринковић

У молитвеној поворци, над којом ће се премијерно вијорити свечана застава патријарха српског - стандарта биће и мошти светитеља Свете Петке и деспота Стефана Лазаревића.

Најављујући програм прослављања градске славе, градски и црквени оци позвали су све Београђане да се придруже молитвеној литији која ће почети у четвртак у 19 часова код Вазнесењеске цркве. Она ће, како је најављено, протећи у духу заједништва и захвалности.

- Иза нас је година великих искушења и тешке борбе. Слава Београда биће обележена нешто другачије него ранијих година - рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић. - Зато је важно да се поново окупимо, захвалимо Богу и прославимо славу. Литија ће ове године из Вазнесењске цркве кренути улицама Кнеза Милоша и Краља Милана, до Славије, па

Булеваром ослобођења до Храма Светог Саве.

Он је Београђане позвао да се прикључе прослави Спасовдана речима "Ко крсно име слави, њему и помаже".

ПОЗИВ Суграђани би требало да се прикључе прослави Спасовдана, Фото Т. Ћ.

У литији, коју ће симболично предводити икона Богородице Тројеручице, одмах иза патријарха, молитвено ће корачати хероји данашњице - лекари и медицински радници који се дуже од године боре за здравље оболелих од ковида 19. Поворку ће, између осталих, чинити и 400 београдских свештеника, чланови црквених хорова и појци. Долазак су најавили и игумани најчувенијих манастира - Хиландара, Студенице....

- Жеља патријарха Порфирија јесте да Спасовдан буде истински празник Београђана. Њему лично је изузетно стало до градске славе, као и до духа заједништва учесника прославе.

Литија је молитва у ходу, а сви Београђани и њихови гости су добродошли да се придруже - навео је Душан Стокановић из Информативне службе СПЦ.

Поводом славе престонице, у Вазнесењској цркви ће на Спасовдан у 9.00 бити служена литургија, а Скупштина града после подне организоваће свечани пријем у Старом двору.

КРСТ УМЕСТО ТЕГОВА

КРСТ који се носи на челу Спасовданске литије ове године ће градским улицама пронети успешни српски дизач тегова Раде Савић.

- Бавећи се спортом постизао сам рекорде, али ово је далеко изнад свега тога. Жеља ми је да што више Београђана придружи литији да се заједно помолимо за здравље, срећу, али и све који су нас напустили - казао је Савић.

У литији ће у четвртак бити и познати глумци Слобода Мићаловић и Виктор Савић.

- Волео бих да на Спасовдан у литији видим све које срећем на журкама и утакмицама - поручио је Савић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)