ПОКИСНУ ДО КОЖЕ ДОК ДОЂЕ ПРЕВОЗ: Путници на звездарским стајалиштима "Мите Ружића" и "Марка Орешковића" немају заклон

Ј. ДИНЧИЋ

01. 06. 2021. у 06:47

СТАНОВНИЦИ дела Звездаре годинама чекају надлежне да се "смилују" и поставе надстрешницу на стајалишту "Мите Ружића" у истоименој улици. Фреквентна аутобуска станица за линије 20, 46 и 79 налази се код скретања за Миријево из правца Булевара краља Александра, а путницима је током кишних дана једино скровиште дрво липе из оближњег дворишта чија крошња се проширила и ван ограде.

ПОКИСНУ ДО КОЖЕ ДОК ДОЂЕ ПРЕВОЗ: Путници на звездарским стајалиштима Мите Ружића и Марка Орешковића немају заклон

Стајалиште аутобуса 20, 46 и 79

Слична ситуација је и на станици "Марка Орешковића" у Улици Димитрија Туцовића где стају тролејбуси 28, 40 и аутобуси 77 и 79, где се налази само мала табла која указује на аутобуско стајалиште. Иако су за обе локације Зваздарци петицију питписивали у више наврата, надлежни истичу да на овом месту не постоје услови за постављање заклона

- Предуслов за монтажну надстрешницу на стајалиштима јесу одговарајући саобраћајно-технички услови на терену - објашњавају надлежни из Секретаријата за јавни превоз. - На конкретној локацији, након изградње аутобуског стајалишта ван основног коловоза, преостали део тротаоар који се користи у функцији стајалишног платоа који је ширине до два метра, што је недовољно за уградњу надстрешнице на прописан начин који не би чинио сметњу возилима приликом уласка у стајалиште и не би ометао пешаке али и путнике.

У Секретаријату додају и да је ове године планирано око 150 нових надстрешница на територији свих 17 градских општина. Приоритети се одређују се у сарадњи са градским општинама које делегирају своје предлоге стајалишта водећи притом рачуна о интересу што већег броја корисника. Међу приоритетима су свакако оне локације које до сада нису опремљене стајалишним мобилијаром, али и оне где су надстрешнице временом дотрајале. Због тога ће ове године бити расписан тендер за израду катастра стајалишта како би се тачно знало колико "кућица" постоји у предстоници, где недостају и ког су типа.

ПАМЕТНЕ СТАНИЦЕ

ПРЕСТОНИЦА би ускоро могла да добије још паметних стајалишта јавног превоза, јер је Секретаријат за јавни превоз Града Београда расписао тендер за Примену иновативних решења на стајалиштима јавног линијског превоза у концепту паметног града. Реч је о 40 нових станица, а вредност набавке је 52 милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)